Ricoh GR Digital III

Oppsummering og konklusjonKamerahus:

Bortsett for at Ricoh kunne valgt et litt bedre lim til gummieringen, er dette kamerahuset meget behagelig å jobbe med. Solid, med skikkelig grep og med knapper, brytere og hjul plassert akkurat der de skal.

 

Optikk:

28 mm fastopptikk med blender f/1,9 i beste lysstyrke og ekte blender gjør dette til unik, dog for noen, begrenset optikk i kompaktklassen.


Batteri:

Meget god kapasitet, med 370 bilder per oppladning. Kameraet kan dessuten brukes med AAA-batterier.


Skjerm og søker:

Skjermen som sitter i Ricoh GRDII måler 7,6 cm - tre tommer - og har en oppløsning på 920,000 punkter. Skjermen er lyssterk, og har god innsynsvinkel - akkurat slik vi forventer av et kamera i denne klassen. Kameraet har ikke søker, men søker kan påmonteres i blitsskoen.


Funksjoner:

Flere av knappene og bryterne kan du konfigurere selv, slik at det meste som ellers ligger skjult i menyen, kan være tilgjengelig ved få tastetrykk. Med GRDIII har Ricoh utvidet til to funksjonsknapper. Dermed kan du fordele 20 innstillingsparametere på disse knappene. Det er hendig. Stilt til nyintroduserte Full Press Snap låser fokus seg til en bestemt avstand ved hurtig trykk av utløser, men lar deg fokusere normalt hvis du trykker halvveis ned først. Dette skal gjøre autofokus mer effektiv ved seriefotografering av et mot, med forutsetning at avstanden til det er konstant. Hvis du ønsker å veksle mellom lagrede kombinasjoner av innstillinger, har Ricoh utvidet til tre My Setings-sett på modushjulet. Kameraet har alt av manuelle modi: Blenderprioritet, lukkerprioritet og helmanuell. Ganske eksepsjonelle makroferdigheter med 1 cm nærgrense. Det eneste som kjennes som en mangel på brukersiden er bildestabilisator.


Autofokus:

Sammenlignet med konkurrentene er ikke GRDIII ikke blant de raskeste på autofokus, men helt grei.


Hurtighet:

I oppstartstid kommer GRDIII nest best ut i denne testen. Spesifisert som et proffkompaktkamera synes vi likevel drøye to sekunder er litt lenge.


Betjening/brukervennlighet:

Til tross for Ricohs less is more ideologi, er GRDIII blant de mest avanserte kompaktkameraene på markedet. Det vil ta litt tid å få oversikt over mulighetene, og skreddersy knapper og brytere. Når det er sagt så virker plassering av både knapper, hjul og brytere gjennomtenkt fra Ricohs side, slik at man stort sett kan jobbe med en hånd. Med ypperlig ergonomi, instinktive menyer og god skjerm på toppen, gir Ricoh oss lite å utsette på betjeningen av dette kameraet.


Bildekvalitet:

Ved god belysning produserer Ricoh GRDIII bra bilder. Bedre enn mange rimeligere kameraer, og med mulighet for blender f/1,9 byr det på muligheter for lek med dybdeskarphet og bokeh som er nokså unike også i entusiastsegmentet. Stiller vi ISO oppover viser problemene seg, med dette, som de fleste kameraer med liten sensor. Støyen arter seg som fargemosaikk, mens vi i råfilene også ser ganske mye kromatisk feilbrytning. Råfilene er litt myke i tegningen, noe som gir rom til oppskalering og oppskarping etter behov. Forøvrig synes råfila i stor grad å være nøkkelen for å få mest mulig ut av bildefilene fra dette kameraet. Der er det både nyanser og detaljer å hente frem.Konklusjon:

Utnytter man blender-kontrollen og lyset riktig, produserer Ricoh GRD III skarpe bilder, der kort brennvidde og bokeh er med å skape et sjarmerende helhetsinntrykk. Med råfiler får vi samtidig større rom til å optimalisere bildene etter de er tatt.

Vi sitter likevel igjen med følelsen av et kamera der bildekvaliteten ikke riktig står i forhold til den ypperlige byggekvaliteten, ergonomien, det proffe brukergrensesnittet og alle de manuelle mulighetene. Skrur du opp ISO melder støyen seg også for dette kameraet. Heller ikke konkurrerende entusiastkompaktkameraer når helt opp til drømmenivå, det vil si, i alle fall tilnærmet speilrefleks. Der lå nemmelig nivået til film-versjonen GR1. Skal vi dit, ser det i dag ut til at vi må opp på kameraer med betydelig større sensorer. Micro Four Thirds er muligens et alternativ, men de er også tyngre, om ikke så mye større.

Det er viktig at bildekvaliteten tross alt er blitt bedre siden Ricoh lanserte den digitale versjonen av dette kameraet i 2005 - i alle fall råfilene (mange mente nemmelig at JPG-kvaliteten fra GRDI overgikk GRDII). Så vi har tro på fremtiden til dette kameraet. Og alt i alt synes vi 2009-versjonen er et meget godt kamera. Bildemessig, kanskje ikke det beste, men kjenner du styrkene, vil du kunne få meget tilfredsstillende resultater. Og da kjennes nettopp GRDIII som kameraet å stole på i de fleste situasjoner.

Ricoh GR Digital III

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen