Test

Ricoh GR Digital III

Introduksjon

Kamerahuset og optikken hadde Ricoh, og den rasjonelle utrustingen og brukergrensesnittet klarte de å elegant overføre til både GR Digital I og II. Det var med overgangen fra 35 mm film til en digital sensor på noen få millimeter at problemet meldte seg. Bildekvaliteten lå under nivået trofaste Ricoh-brukere var blitt vant til med GR1. For det var et kompaktkamera som kunne måle seg med speilrefleks.

Sensoren er ikke blitt merkbart større i trede versjon av dette kameraet, men Ricoh har heller ikke økt megapikselantallet, så pikseltettheten er noe lavere og det skulle hjelpe litt. I kombinasjon med en ny bildeprosessor og nytt objektiv håper vi Ricoh GRDIII leverer bilder som står til kvaliteten på resten av dette kameraet.

Les hele testen her.

Fysisk

Byggekvalitet og komfort er aspekter ved Ricoh GR Digital III som setter de fleste kompaktkameraer i et mindre flatterende lys. Kameraet er laget med lomma til entusiasten og pressefotografen i tankene, og det kjennes, fra man griper rundt det velproporsjonerte grepet, til man tar bilder. Spørsmål om det ytre blir på en måte mindre relevant fordi kamerahuset er utformet 100% med tanke på fotoopplevelsen. Form følger funksjon med andre ord. Objektivspesifikasjonene er imponerende. Lysstyrken er oppgradert - fra GRDII med f/1,9 som største blender, mot forgjengerens f/2,4. Minste blender er f/9 mot f/11 på forrige modell. I følge Ricoh skal objektivet, til tross for lavere blendertall, ha samme oppløsningsevne som forgjengeren, ved største blender. Også batteri og skjerm er av topp klasse.

I bruk

Til tross for Ricohs less is more ideologi, er GRDIII blant de mest avanserte kompaktkameraene på markedet. Det tilbyr et vell av egenkonfigureringer og full manuell kontroll. Det vil ta litt tid å få oversikt over mulighetene, og skreddersy knapper og brytere. Når det er sagt så virker plassering av både knapper, hjul og brytere gjennomtenkt fra Ricohs side, slik at man stort sett kan jobbe med en hånd. Med ypperlig ergonomi, instinktive menyer og god skjerm på toppen, gir Ricoh oss lite å utsette på betjeningen av dette kameraet.

Bildekvalitet

I godt lys produserer Ricoh GRDIII bra bilder. Bedre enn mange rimeligere kameraer, og med mulighet for blender f/1,9 byr det på muligheter for kort dybdeskarphet og bokeh som er nokså unike også i entusiastsegmentet. Stiller vi ISO oppover viser problemene seg, med dette, som de fleste kameraer med liten sensor. Støyen arter seg som fargemosaikk, mens vi i råfilene også ser ganske mye kromatisk feilbrytning. Forøvrig synes råfila i stor grad å være nøkkelen for å få mest mulig ut av bildefilene fra dette kameraet. Der er det både nyanser og detaljer å hente frem.

Konklusjon

 

Det er viktig at bildekvaliteten tross alt er blitt bedre siden Ricoh lanserte den digitale versjonen av dette kameraet i 2005 - i alle fall råfilene (mange mente nemmelig at JPG-kvaliteten fra GRDI overgikk GRDII). Alt i alt synes vi 2009-versjonen er et meget godt kamera. Bildemessig, kanskje ikke det beste, men kjenner du styrkene, vil du kunne få meget tilfredsstillende resultater. Med et av entusiastmarkedets beste kamerahus, kjennes Ricoh GRDIII som kameraet å stole på i de fleste situasjoner.

 


  - Topp kamerahus - Dårlig limt gummiering på vår testmodell
  - F/1,9 maks blender - 28 mm fastoptikk begrenser
  - Et vell av manuelle muligheter - Ikke bildestabilisator
  - God skjerm - Ikke søker
  - Bra bildekvalitet ved lav ISO - Ikke bra nok ved høy ISO

 

Bildegalleriet

Se bilder tatt med Ricoh GR Digital III i galleriet.

 

Ricoh GR Digital III   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen