Ricoh GR Digital er lansert

Se større bilder i produktguiden

Dette er ikke kameraet for hvermansen. Det er ikke spesielt billig, det har ikke zoom, det har en svært moderat videofunksjon, og du får også langt mindre kameraer enn dette.

Men kameraet retter seg heller ikke mot gruppen av fotografer som skal ha ting lite og hendig. Kameraet er først og fremst laget for å tilby markedet et digitalt kompaktkamera med uovertruffen bildekvalitet. Den analoge utgaven var viden kjent for nettopp dette. Så bra var optikken på den forrige versjonen, at objektivet også kom i en versjon med Leica-fatning – og Leica-eierne var ikke de minst kresne fotografene å sikte seg inn mot.

For å oppnå maksimal bildekvalitet er det brukt høykvalitets glass, og det er ikke zoom, da alle zoomobjektiver er dårligere enn god fastoptikk. Brennvidden er på 5,9mm, som tilsvarer 28mm i 35mm-formatet. Det er med andre ord god vidvinkel, men ingen andre brennvidder. Det er mulig å få vidvinkelkonverter til kameraet, så det får en brennvidde tilsvarende 21mm. Det vil antakelig påvirke bildekvaliteten noe, men gir spennende muligheter. Største og minste blender på kameraet er henholdsvis f/2,4 og f/11. f/2,4 er svært bra på et kompaktkamera. Det finnes mer lyssterk optikk med tilsvarende brennvidde, men jo større blenderåpning, jo vanskeligere er det å få svært god skarphet over hele bildet.

I tillegg til å gi skarpe bilder – også helt ut til kantene – er det også jobbet hardt for å gi bilder med høy kontrast, lite fortegning og lite kromatisk aberrasjon. I hvilken grad Ricoh har lykkes med dette, vil framtidige tester vise.

Kameraet har ingen innebygget optisk søker, men det er mulig å sette på en stor og lys søker på toppen av kameraet. Dette er ekstrautstyr. Kameraet er også utstyrt med en 2,5 tommers skjerm med en oppløsning på 210 000 punkter. Dette lover bra for kvaliteten på skjermen. Tidligere har vi ikke vært så fornøyde med skjermene på Ricohs kameraer, men det faktum at dette er et relativt kostbart kamera, og at skjermen har fått høy oppløsning, tyder på at den kan ha lagt seg i selen for å gi kameraet en god skjerm.

Se større bilder i produktguiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av manuelle funksjoner har kameraet full manuell eksponering, programskift og blenderprioritet. Det er med andre ord ingen lukkerprioritet. Det er naturligvis støtte for RAW-format. Justering av innstillinger foregår i stor grad ved hjelp av to hjul, ett ved pekefingeren og ett ved tommelen. På den måten kan du lett endre for eksempel både lukkertid og blender uten å måtte knote med vanskelige knapper.

Intern signalbehandling foretas av noe Ricoh kaller ”GR Engine”. I tillegg til å foreta normal signalbehandling, gjør den en del avanserte beregninger på eksponering, for å hindre at skyggeområder blir for mørke, eller at lyse områder blir overeksponert.

Designmessig er vel den beste beskrivelsen av kameraet ”klassisk”. Her er det ikke veldig fancy design, men det likner svært på sine analoge forfedre. Størrelsen er ikke avskrekkende, med 10,7 x 5,8 x 2,5cm (antakelig ikke inkludert fingergrepet foran), med andre ord omtrent som Ricoh Caplio R2. Det er med andre ord ikke noen sværing vi har med å gjøre.

Alt i alt er dette et kamera for de som prioriterer bildekvalitet framfor alt annet, men som vil ha et kompaktkamera som kan være med nesten over alt. Mye tyder på at Ricoh kan denne kunsten, og vi ser ingen grunn til at de ikke skal ha fått det til denne gangen, selv om det er annen teknologi og erfaring som skal til for å lage et overlegent objektiv til et digitalkamera enn det er til et analogt kamera.

Ricoh GR Digital er ventet på markedet i slutten av oktober, og får en estimert pris på 6495,- kroner.

For flere detaljer om kameraet, samt MTF-grafer og annet snadder, se pressemeldingen på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen