Ricoh frir til entusiastene

I våre dager slippes det digitale kompaktkameraer i bøtter og spann, og mange av dem ser til forveksling like ut, både i design og spesifikasjoner, spesielt med hensyn til "mannen-i-gata"-nisjen. I entusiastnisjen er utvalget mindre, og med kastraksjonen av Canon G7 har det helt store uteblitt sånn i nyere tid. I dag har imidlertid Ricoh, som kanskje ikke er det mest aktive merket her til lands, annonsert et kamera som er klart vinklet inn mot denne gruppen, og som har noe av de mest spennende spesifikasjonene vi har sett på lenge.

GX100 er etterfølgeren til populære GX8 og vil få en del forbedringer i forhold til forgjengeren. Oppløsningen øker blant annet til 10 megapiksler mot GX8s 8, noe som vi vanligvis ville vært en smule skeptisk til nytten av på grunn av støyproblematikken. Ricoh har imidlertid utstyrt GX100 med en ny bildeprosessor som sies å skulle ha bedre støyhåndtering, samtidig som de har gått pittelitt opp i brikkestørrelse, fra 1/1.8" til 1/1.75", så det kan faktisk hende at dette har gått bra. Vi håper.

Akkurat som sin eldre bror vil Gx100 få en standard hotshoe for ekstern blits. Ikke noe vi er bortskjemt med på kameraer på denne størrelsen, og noe vi er svært glade Ricoh har valgt å beholde.

Foruten større oppløsning på en marginalt større brikke vil GX100 også få forbedret vidvinkel som tilsvarer hele 24mm på det videste. Vi er glad i slikt her på bruket, så gledesutbruddene sitter løst når vi får servert denslags nyheter. Zoomobjektivet på GX100 strekker seg til tilsvarende 72mm, og får dermed en zoomfaktor på 3x, akkurat som forgjengeren GX8. Blenderen blir småpene f2.5 til f4.4. Bra på vidvinkel, men ikke fullt så imponerende på tele-enden, men noe må man jo ofre for å få til en skikkelig vidvinkel på et kamera som bare er 25mm tykt. Med en vidvinkelforsats som er ekstrautstyr kan man faktisk få vidvinkel helt ned til tilsvarende 19mm. Hvis den optiske kvaliteten er bra i utgangspunktet, og vi har ingen grunn til å tro at Ricoh har glemt hvordan man lager god optikk, så kan dette bli et svært spennende kamera å tafse på når det kommer ut i slutten av april en gang. pris i Norge er ikke kjent ennå, men i England vil versjonen med elektronisk søker inkludert få en veiledende pris på ca £400.

GX100 vil også få større skjerm enn GX8, og vil støtte RAW i form av Adobes DNG-format. I tillegg vil det få bildestabilisator på brikken, ekte - ikke Hi ISO mode - og både manuell- og autofokus. Det vil også få mulighet til å benytte alkaliske batterier i tillegg til det vanlige oppladbare, som et slags nødalternativ, men desverre bare AAA-batterier, som desverre ikke er fullt så kraftige som AA-batterier, og heller ikke like vanlige på alle kanter av kloden. Det oppladbare batteriet får en kapasitet på ca 380 bilder, mens GX100 på alkaliske AAA-batterier bare vil klare ca 35 bilder per batterisett. Likevel, det kan holde det, i knipa.

Det som kanskje er mest unikt med GX100 er faktisk ikke vidvinkelen, sjelden som den er, men det faktum at GX100 er det første kompaktkameraet som kan utstyres med en elektronisk søker som ekstrautstyr. Søkeren passer i hotshoe-kontakten og kommuniserer med kameraet via den. Detaljene omkring dette har vi desverre ikke, men det virker opplagt at man desverre ikke kan benytte ekstern blits og den elektroniske søkeren samtidig.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen