Ricoh CX2

Fysisk

Ricoh er en veletablert japansk bedrift, og førsteinntrykket er at CX2 har alle de kvalitetene som vi tradisjonelt sett har forbundet med firmaet. Designet gir et inntrykk av seriøsitet, huset føles "passe" tungt, og konstruksjonen virker generelt solid.

Skjermen har en overraskende høy punktoppløsning, 920.000 punkter, og i godt lys gir det et bilde som er jevnt og behagelig å se på, men i svakt lys er ikke bildet så godt som overnevnte oppløsning skulle tilsi. Dette fordi det elektroniske bildet blir noe forstyrret av støy og flimmer.

I bruk

Det fysiske brukergrensesnittet kunne ha vært bedre. Grepet er noe for glatt, likeså kommandohjulet, og mye av betjeningen er basert på en liten "joystick" som krever en temmelig følsom og presis tommel hvis den skal fungere etter hensikten. Noen vil kanskje like denne "joysticken", men vi synes den er vanskelig å venne seg til.

Det positive er at menyene er ryddige og lette å lese. Videre er kameraets hurtighet stort sett meget god, selv om autofokusen ikke er noen gullvinner når man tar i bruk teledelen av objektet. Kameraet har for eksempel en utmerket seriebildefunksjon.

I tillegg har CX2 en rekke interessante funksjoner som man ikke venter å finne på et lite kompaktkamera – eksempler er digitalt vater, ”utvidelse” av dynamisk omfang ("DR"), en avansert selvutløserfunksjon og muligheter for intervallfotografering.

Bildekvalitet

Denne er dessverre under gjennomsnittet selv ved laveste ISO-verdi, og synker dramatisk etter hvert som ISO økes. Etter vår mening er det bare de laveste ISO-verdiene som gir noenlunde akseptable resultater hva detaljgjengivelse angår, og selv ved de verdiene er støynivået høyt og detaljgjengivelsen svak sett i forhold til hva de beste av konkurrentene klarer å yte. Bildekvaliteten er imidlertid noe bedre ved tele enn ved vidvinkel. Og hvis man tar i bruk den såkalte dynamisk omfang-funksjonen, takler kameraet harde kontraster relativt bra.

Oppsummering

 
  28 mm vidvinkel
  Generelt dårlig detaljgjengivelse
 
  300 mm tele
  Meget svak detaljgjengivlese ved ISO 400,   800 og 1600
 
  Objektiv beskyttet av deksel når avslått
  LCD-bilde plaget av støy og flimmer i svakt   lys
 
  Nærgrense på 1 cm i makro-modus (ved   bruk av vidvinkel)
  Ikke mulighet for videoopptak i HD/720p
 
  Optisk bildestabilisering
  Eksentrisk joystick-betjening
    Digitalt vater
  For lite serratering på kommandohjul
    Skritt for skritt-zooming   Maks lukkertid er 8 sekunder (lite eget til   nattfotografering)
  Pluss   Dynamic Range-funksjon (skaper illusjonen   av høyt dynamisk omfang i jpeg-bilder)     
  Pluss   Områdetilpasset hvitbalanse    
  Pluss   Utmerket seriebildefunksjon     
  Pluss   Avansert selvutløserfunksjon    
  Pluss   Omfattende bracketing-funksjon (hvitbalanse   og fokus)    
  Pluss   Mulighet for kabelutløser    

Konklusjon

CX2 er i utgangspunktet et meget interessant kamera, det er relativt solid bygd, og er utstyrt med flere innovative funksjoner.

Det er derfor veldig synd at ikke bildekvaliteten er bedre enn den er. Et kamera er tross alt et verktøy for å ta bilder, og bildekvaliteten som leveres av CX2 er ikke særlig god. De største problemene er knyttet til detaljgjengivelsen, den er svak selv ved laveste ISO, og faller kraftig når man øker ISO til mer enn 200.

Vi kan dermed slå fast at Ricoh ikke har gjort noe særlig med problemene som CX1 slet med – bildekvaliteten er fortsatt svak sett i forhold til konkurransen.

Det dynamiske omfanget er heller ikke særlig bra, men dette kan til en viss grad omgås ved å aktivere DR-funksjonen.

De negative sidene til tross, CX2 kan kanskje være verdt en kikk for de som interesserer seg for seriebildefotografering eller intervallfotografering, som ofte tar bilder i situasjoner med høy kontrast, og som kan klare seg med lave ISO-verdier.

Klikk her for å lese hele testen

Bildegalleri

 

Ricoh CX2

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen