Ricoh Caplio RR530 lansert

Mulighet for ISO 800

Langt de fleste kompaktkameraer må markedet i dag går ikke lengre opp i lysfølsomhet enn til ISO 400. Men her er RR530 et positivt unntak med ISO 800 som høyeste verdi. Hvis det ellers har lykkes Ricoh å holde bildestøyen ved ISO 800 på et akseptabelt nivå, så har vi her et kamera som har over gjennomsnittlig gode muligheter ved fotografering under mørke forhold. Riktignok er Fuji F10, med ISO 1600 bedre, men vår test av dette kameraet avslørte at ISO 1600 kun var brukbart i nødstilfelle. Her må man sammenlikne kameraene for å kunne si noe sikkert.


Mer vidvinkel

Vi har tidligere sett at Ricoh på andre modeller, har satset på å lage over gjennomsnittlig god vidvinkel. Mange av dem har vidvinkel tilsvarende 28mm. På RR530 må man nøye seg med brennvidde tilsvarende 32mm, noe som fortsatt er bedre enn gjennomsnittet for et kompaktkamera. Det går naturligvis ut over telen som går til 96mm. Med f/2,8 er det bra lysstyrke på vidvinkel, mens det kniper litt på full tele der største blender ikke er bedre enn f/4,8.

Det framheves ganske kraftig i pressemeldingen at kameraet har lang rekkevidde på grunn av 4x digital zoom, som ganget med 3x optisk zoom, gir 12x zoom i alt. Det holder dessverre ikke i praksis, da digital zoom ikke er annet enn en beskjæring av bildet, og en forstørrelse av den midterste delen. Dette vil føre til dramatisk reduksjon av bildekvaliteten, og at resultatet ved 12x zoom nærmer seg ubrukelig. Så regn med at det brukbare zoomområdet du får med dette kameraet er 3x, tilsvarende 32-96mm, omregenet til 35mm-formatet.

Skjerm og søker

Ricoh Caplio RR530 er utstyrt med både optisk søker og en LCD-skjerm, i en tid da vi ellers ser en klar tendens til at produsentene dropper den optiske søkeren. Da LCD-skjermene ikke er veldig gode under vanskelige lysforhold, er vi glade for at Ricoh har valgt å beholde søkeren på dette kameraet.

Skjermen litt liten, med 1,8 tommer. Det er litt snaut i en tid da det er vanlig med minst 2 tommer. Oppløsningen er på 130 000 punkter, som er mer enn vi har sett på en del kameraer med større skjerm. For eksempel har Ricoh Caplio R2 114 000 punkter på en skjerm som er dobbelt så stor.

Skjermens lysstyrke kan endres, noe som burde bety at den er brukbar også under vanskelige lysforhold.


Funksjonalitet

Dette er først og fremst et kamera som henvender seg til nybegynneren, som bare skal ha et kamera som man enkelt kan ta gode bilder med. Den mest avanserte manuelle funksjonen er muligheten til å velge mellom 4 motivporgrammer – Portrett, landskap, sport og natt, samt noen hvitbalanseprogrammer. Det er ikke mulighet for manuell hvitbalanse, og hvis man ønsker manuell kontroll, er ikke dette kameraet å kjøpe.

Av annen funksjonalitet kan nevnes at makrofunksjonen gir deg mulighet til å fokusere ned til en avstand av 6cm på vidvinkel. Med mindre man er hardcore makro-entusiast, vil dette være fint for de aller fleste. Makro brukes til å ta bilder av små motiver på meget nært hold – for eksempel insekter.


Minne

Kameraet leveres med 12 MB innebygd minne. Det følger ikke noe minnekort med kameraet, så man bør gå til innkjøp av et SD-kort for å kunne ta mer enn et par bilder før minnet må tømmes. Vi anbefaler at man kjøper minst 512 MB, så prisen på det må legges til kameraets pris.


Batteri

Kameraet kan bruke standard AA-batterier, noe som er en fordel da man alltid kan få tak i slike batterier hvis man skulle gå tom. Man får best kapasitet med oppladbare batterier, da de ikke så lett ”mister pusten”. Så det anbefales at man investerer i et sett oppladbare batterier som også kommer i tillegg til kameraets pris.


Vekt og størrelse

Ricoh Caplio RR530 veier 130g uten batteri og minnekort. Størrelsen er 9,1 x 2,7 x 6,1cm og får dermed ganske lett plass i en bukselomme, og man kan ha det med seg overalt.


Pris og tilgjengelighet

Kameraet vil antakelig bli tilgjengelig i oktober, og få en pris på rundt 1500 kroner.

Se den engelske pressemeldingen, og detaljerte spesifikasjoner på de påfølgende sidene.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen