Ricoh Caplio R30

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

R30 likner en hel del på R3, både av utseende og av spesifikasjoner. Zoomen er redusert noe, men begynner fortsatt på tilsvarende 28mm. Vidvinkelfunksjonen er noe av det som skiller disse kameraene fra mengden. Men Ricoh har kuttet litt i den lange enden, og lengste tele er nå tilsvarende 160mm, som fortsatt er mer enn det de aller fleste andre lommekameraer kan skilte med. Noe av kritikken rettet mot Caplio R3, er bildekvaliteten, som er svært vanskelig å få god, med et objektiv slik R3 har. Med noe kortere zoom, blir dette lettere, og det er faktisk mulig at R30 har bedre bildekvalitet enn storebroren, uten at vi har stett testbilder, og der med kan si noe med sikkerhet.

Lysstyrken på objektivet er ikke all verden, med f/3,3 på vidvinkel og f/4,8 på tele. Her kunne vi ønsket oss mer, men det ville gått utover størrelsen. Kameraet har heller ikke bildestabilisator, slik R3 har. Det ville hjulpet mye. Det går an å sette ISO-verdien helt opp til 800, men hvis ikke Ricoh har funnet på noe veldig lurt, vil det gi så mye støy at det ikke er brukbart. Men med god støyhåndtering, kan det godt være at ISO 400 er brukbart, og det vil i så fall være et pluss.

I likhet med storebroren, har også R30 svært rask autofokus. Den er faktisk så rask at du ikke merker den. Bildet blir tatt omtrent i det øyeblikket utløseren blir trykket ned. Veldig fint hvis du skal fotografere barn, for eksempel.

Kameraet har fått en makrofunksjon som gjør det mulig å fokusere ned til en avstand av 1cm på vidvinkel. Men kanskje viktigere enn det, er at du på tele kan fokusere ned til 8cm. På tele har du mindre fortegning, og med såpass kraftig tele som det er på dette kameraet, bør du få minst like små utsnitt ved å benytte tele. Da får du også større arbeidsavstand.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

To ting som Caplio R-kamerane har blitt kritisert for er dårlig skjerm, og dårlig videofunksjon. Dette var ankepunkter på Caplio R2, og R3. Det ser ikke ut som det er rettet opp på R30, men det var kanskje ikke å forvente, siden det skal være en lillebror. Likevel synes vi at det er litt rart i 2006, at det leveres skikkelige kameraer med høyeste videooppløsning på 320x240 piksler. LCD-skjermen er mer subjektiv, og vi skal ikke si at den er dårlig før vi har prøvd den, men oppløsningen er på 114 000 punkter, og det er litt lite for en så stor skjerm.

Kameraet har en ganske liten blits, som i følge spesifikasjonene ikke er spesielt sterk. Hvis du bruker ISO 400, har den en maksimal rekkevidde på 2,4m på vidvinkel, og 1,8m på tele. Bruker du lavere ISO-verdier, reduseres rekkevidden tilsvarende.

Vi kjenner ikke pris eller tilgjengelighet for dette kameraet, men hvis prisen blir riktig, kan det se ut som et svært spennende kamera. Storebroren koster fra 3000 til 3500 kroner, og vi bør derfor kunne forvente R30 til priser som begynner på under 2500 kroner.

NB: Hold utkikk etter test av Caplio R3 de kommende dagene.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen