Richard Stallman besøker Trondheim


Bilde: Wouter van Oortmerssen

Når Richard Stallman, også kjent som RMS, kommer for å holde foredrag hos NTNU, da kommer selv de mest harbarkede nerdene ut av hybelen sin for å få med seg en av de mest kjente personlighetene innenfor fri programvare. Og fullt ble det, hele 400 personer hadde funnet veien til auditoriet.

For de av dere som ikke kjenner til RMS, så er han mannen som hadde de første tankene om fri programvare, programvare som hvem som helst kunne benytte seg av og modifisere. Han formulerte de 4 friheter som programvare må ha for å falle under "fri programvare"-merkelappen. I 1984 begynte han å skrive på GNU-systemet, som var klonet store deler av måten Unix-systemer fungerte på. GNU satt i sammen med kjernen Linux er det som de aller fleste henviser til når de sier "Linux", og RMS er en stor motstander av denne terminologien.

RMS begynte sin gjesteforelesning med å gå igjennom det han kaller de 4 friheter som programvare må ha om den skal være fri. Den første friheten er muligheten til å kjøre programmet slik du vil, slik at du kan ta programmet med deg der du trenger det, uten å tenke på ulike lisenser. Frihet nummer 2 er muligheten til å hjelpe deg selv, slik at du kan studere og endre programmet, og for dette må du ha kildekoden. Friheten til å distribuere kopier for å hjelpe naboen er den tredje, og friheten til å forbedre programmet, og å slippe dine forbedringer ut i samfunnet er den fjerde.

For de som ikke har fått det med seg, er Stallman svært konsekvent på at det er forskjeller mellom fri programvare og programvare basert på åpen kildekode. Mange ser på dette som det samme, mens RMS mener åpen kildekode er gjort åpen fordi det er praktisk. Om en av de fire frihetene blir begrenset, er ikke programvare lenger fri.

RMS har helt tydelig vært igjennom lignende foredrag mange ganger før, og det hele ser ut til å komme helt naturlig for han. Han er helt klart en dreven foredragsholder, og klarte flere ganger under forelesningen å få hele salen til å bryte ut i spontan latter. Han kritiserte alt fra den amerikanske regjeringen til Linus Torvalds.

Stallman er en mann som er veldig for fri flyt av informasjon, og han var derfor ikke nådig når det kom til lovforslaget som vil forby nedlasting av filmer og musikk i Norge. Han oppfordret alle til å ta kontakt med Elektronisk Forpost Norge for å vise at motstanden mot en slik lov er sterk.

Det morsomste øyeblikket under forelesningen var da Stallman snakket om frihet nummer 3, som sier at du skal forsøke å hjelpe din nabo. Tenk deg at noen holder på å drukne, og du kan svømme... Og den som drukner ikke er Bush... Da vil det være naturlig å hjelpe.

Stallman er i Trondheim i forbindelse med den internasjonale studentfestivalen i Trondheim, også kjent som ISFiT, og skal i dag holde et lukket foredrag for ISFiT-deltakere og medarbeidere. ISFiT har blant annet hatt fredsprisvinner Wangari Maathai som æresgjest.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen