RFID på vei ut?

RFID - en saga blott?

IT-bransjen har i flere år snakket varmt om RFID-teknologien, som skal gjøre det enklere å for eksempel registrere varer og tjenester. Men bruken av RFID-teknologien har aldri nådd de helt store toppene, og nå ønsker bransjen å forkaste RFID til fordel for en helt ny teknologi ved navn RuBee.

RFID-teknologien består av små databrikker som kan hjelpe butikker, sykehus og andre kunne sende og motta informasjon om alt fra våre shoppingvaner, vårt pengeforbruk, rulleblad og vår helsetilstand. Teknologien kan for eksempel føre til at du om ikke mange år kan ta med deg varene rett ut av butikken uten å måtte gå igjennom kassa først.

For mange problemer
Men utviklingen og bruken av RFID har ikke gått helt etter planen. Teknologien opplever for mange problemer med signalene til at bransjen tør å ta satse hardt.

RFID-signalene er svært ømfintlige for hindre, som for eksempel metall og vann. Når en RFID-brikke senkes under vann, er oddsene svært dårlige for at signalene skal komme frem til mottakeren. Det at signalene kan hindres av metall eller vann, gjør at bruksområdene blir begrenset.

Bruker magnetisme
Det er her RuBee-teknologien kommer inn. RuBee er små brikker som kommuniserer med mottakere ved hjelp av magnetisme, i motsetning til RFID-brukker, som bruker radiosignaler, skriver Digi.no.

På grunn av RuBee-brikkene kommuniserer ved hjelp av magnetisme, forsvinner problemet med dårlige signaler under vann og i nærheten av metall. I tillegg kan RuBee-brikkene leses av på 15 meters avstand. Én enkelt brikke fungerer også som en videresender av signalene fra andre brikker, slik at behovet for mottakere er mindre. Brikkene kan leses av ved hjelp av trådløst nettverksutstyr, fordi hver brikke har en egen IP-adresse på samme måte som en datamaskin.

Har kjempene i ryggen
Opprinnelig var det bare Visible Assets som sto bak RuBee-teknologien. Men nå har en rekke andre kjemper innen IT-bransjen erklært sin støtte til RuBee. Blant disse finner vi Sony, Panasonic, Intel, HP, IBM og Motorola.

De første RuBee-brikkene skal tidligst komme i salg om ett år. Vil du lese mer om RFID-teknologien og dens muligheter og begrensninger, kan du ta en titt på vår guide; "RFID - livet på en brikke".

(Kilder: Digi, eweek.com)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen