RFID på fire hjul

Den japanske bilprodusenten Nissan har i samarbeid med programvareselskapene Trendy og NTT Data utviklet i-safety, som er et system for å redusere antall trafikkskadde barn, ved å varsle bilistene over høyttaleranlegget når det er unger i nærheten.

Systemet er basert på den stadig mer utbredte RFID-teknologien. Tanken er at man skal utstyre både barn og bilister med aktive RFID-brikker (IC-tags). I tillegg skal det settes opp RFID-master overalt der det ferdes barn, altså rundt i byer, utenfor skoler og lignende.

Når barna befinner seg i nærheten av en RFID-mast varsles alle bilene i nærheten. Systemet krever at bilistene har en egen mottakerboks i bilen som kan spille av en melding når barn er i nærheten. I bunn og grunn er systemet en moderne versjon av de klassiske "barn leker"-skiltene.

Overvåker hvert steg du tar
I-safety kan imidlertid brukes til mer enn å varsle bilister. For eksempel kan man legge inn en "fadder" for hvert barn. Dette innebærer at en forhåndsbestemt person får beskjed via e-post eller tekstmelding hver gang et barn går utenfor en bestemt sone. Det vil også være mulig å kartlegge hele ruten barnet har gått den dagen. Hvor etisk det er å spore en person meter for meter er en annen sak.

Brikkene skal også kunne fungere som en farealarm. Ved å utstyre dem med en alarmknapp, kan barnet straks gi beskjed når de er redde eller i fare. Dermed kan fadderen raskt finne ut hvor barnet befinner seg, og ringe politiet.

I-safety skal testes ut fra og med 1. desember i år og frem til mars neste år, innenfor et to kvadratkilometer stort område i den japanske byen Yokohama. 200 skolebarn, 200 faddere og 100 bilister har allerede fått utdelt brikker, i tillegg til at det har blitt satt opp 20 RFID-master.

Et lite tankekors kan være hvor trygge barn uten RFID-brikker vil være etter at systemet er lansert, hvis bilistene er vant med å få beskjed hver gang smårollingene ferdes i gatene.

(Kilder: Nissan, Carpages, ITV Motoring)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen