Revolver

Den umiddelbare mottakelsen til Guy Ritchies "Revolver" var jevnt over elendig, både hos publikum og kritikere. Den ble slaktet for å ha et altfor komplisert plott, i tillegg til å være gjennomsyret av referanser til Kabbalah, en religion mange forbinder med Ritchies kone Madonna. Filmen havnet i starten på IMDbs bunnliste, men har i løpet av de siste årene jobbet seg veldig oppover. Dette er en av flere ting som tyder på at filmen kanskje ble dømt nord og ned litt for fort.

Velkjent terreng

"Revolver" er en kravstor film, selv om det kanskje ikke ser sånn ut ved første øyekast.

Etter megasuksessen med "Snatch" bestemte Ritchie seg for å utforske nytt terreng ved å gjøre en remake av den italienske "Swept Away" (1974) med sin kone i hovedrollen. Filmen var en gedigen flopp og mange hevdet at Ritchie hadde få strenger å spille på og for å unngå fiasko burde holde seg til disse. Med "Revolver" vender han tilbake til krimsjangeren og ikke uventet med Jason Statham i hovedrollen. Statham spiller antihelten Jake Green, en svindler som har betalt sin gjeld til samfunnet ved å sitte syv år på isolat. Etter to år på frifot har han rukket å bygget seg opp en formue gjennom gambling, dette på tross av at veldig få casinoer faktisk lar ham spille. I Jakes fravær har Dorothy Macha (Ray Liotta) bygget opp et imperium ved hjelp av makt, forretningsteft og kontakter i underverdenen. Jake er ute etter Macha (og vice versa) for å gjøre opp en gammel gjeld. Jake går seirende ut av møtet og Macha får blod på tann.

Dette er bare begynnelsen på historien, som under den første halvtimen er ganske rett fram. Etter hvert kommer flere personligheter inn i bildet, blant annet Avi (Andrè Benjamin) og Zach (Vincent Pastore) – to hensynsløse lånehaier som de færreste vil ha noe med å gjøre. Plottet blir tykkere og omsider står Jake ansikt til ansikt med sin verste fiende; seg selv.

Uheldig

Vold er en del av hverdagen i krimfilmene til regissør Ritchie.
Vold er en del av hverdagen i krimfilmene til regissør Ritchie.

"Revolver" er en film som krever en del av seeren. Det virker som om mange har valgt å ta enkleste utvei når intelligensen deres ble utfordret og forkastet filmen; ofte et tilfelle blant mange som forventet et nytt krimdrama i nøyaktig samme sjanger som "Lock, Stock..." og "Snatch". Det er uheldig, både for seer og filmskaper, for dette er en film som kan nytes. Anmelder Brian Orndorf beskrev "Revolver" ganske korrekt som «en perfekt film for de som liker å bryte ting opp og grave rundt i innholdet». Ritchies manus gjør at man nesten ikke kan vente på en konklusjon eller et svar. Det kommer ikke til deg enkelt, men det er der. Like foran øynene på deg.

Det kompliserte og tiltrekkende plottet, som blant annet handler om menneskets karakter, selvoppfatning og ego, er pakket inn i en stilbombe som er flere hakk bedre enn vi har sett fra samme mannen tidligere. Lydsporet følger i samme sjanger som de to foregående krimfilmene på Ritchies rulleblad, men visuelt har han tatt et steg fremover. I dette tilfellet er det uhyre viktig å ikke skue hunden på hårene, for "Revolver" er ikke en glatt krimthriller så mye som det er en kompleks reise gjennom menneskets sinn. De som ikke faller av lasset kommer gjennom hele historien til å søke en forklaring, og nettopp det er filmens sterkeste side. Uheldigvis ødelegges helheten av et par løse tråder som aldri blir nøstet opp. I tillegg kommer en slitsom prestasjon av den som regel stødige Ray Liotta. Attpåtil trekkes utgivelsen for null ekstramateriale.

Konklusjon

Det konstante elementet av usikkerhet gjør at vi ønsker å fortsette reisen mot målet. Vi kan nesten ikke vente til vi er fremme, men likevel nyter vi nesten hvert sekund av turen. Filmen er krevende, taktisk og intelligent – og den forlanger det samme av deg. Undertegnede så filmen to ganger og det var veldig opplysende. Alle som ble skuffet første gangen burde gjøre det samme. Se filmen med en analytisk tilnærming og du vil sannsynligvis sitte igjen veldig tilfredsstilt.

Revolver

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen