Revolusjonerende sensorteknologi

Når et foton treffer et sensorelement i kameraet ditt, kan det i beste fall eksitere ett elektron, som blir registrert og er med på å danne bildet.

Nå har en forskergruppe ved Universitetet i Toronto, Kanada, klart å lage et lysfølsomt element som eksiterer flere elektroner når det treffes av ett enkelt foton. Dette er en effekt som kalles Multiple Exciton Generation (MEG), og kan ha stor betydning for effekten av solcellepaneler, og for lysfølsomheten til digitale kameraer.

Det som vanligvis skjer, er at når fotoner treffer et lysfølsomt element i en halvleder(enten i et kamera eller en solcelle), eksiteres et elektron. En databrikke registrerer så strømmen som følger av dette. Normalt kan ikke ett foton gi mer enn ett enkelt eksitert elektron. Med MEG, kan flere elektroner eksiteres av ett enkelt foton, og dermed dramatisk øke lysfølsomheten i kameraer og effektiviteten til solceller.

Effekten har vært kjent, og demonstrert på nanokrystaller tidligere, men aldri i et sensorelement som kan brukes til noe. Man vet lite om hva som egentlig skjer, og fysikken bak det hele.

Når dette kan resultere i et kommersielt tilgjengelig produkt er det ennå ingen som vet, men vi gleder oss allerede.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen