Test

Rett fra hjertet

To år etter at Karpe Diem ga ut EP-en "Glasskår" er de nå ute med albumet "Rett fra Hjertet". Navnet på plata er et godt valg, guttene legger ingenting imellom og rapper fra sjelen. Norsk hip-hop sliter litt for tiden, og refrenget i plateanmeldelser er ofte at "dette har vi hørt før". Men med Karpe Diems nye plate kan trenden snu seg.

Humor og alvor

"Rett fra hjertet" er absolutt en allsidig og kreativ plate som tar opp alt fra politiske spørsmål til "Show". Låt nummer to på denne plata, "Piano", er allerede på god vei til å bli årets sommerhit. Det er en låt som passer godt i solsteika med budskapet om at "vi tar det i morra".

Et stort pluss for "Rett fra hjertet" er masse god humor. En av de morsomste låtene er helt klart "Show", det er en artig "feel good"-låt som man fort får på hjernen. Munnspillet er også et kreativt grep som setter en god piff i denne låta.

Selv om det er en drøss med god humor og festlige replikker på plata, tar også gutta opp seriøse og gjennomtenkte tema. Flere av låtene handler om Norges velstand i forhold til u-land. Det viser at gutta også har konsentrert seg om seriøse tanker, og ikke bare de typiske hip-hop klisjeene.

Kreativt og ærlig

Magdi og Chirag kan med god samvittighet kalle albumet sitt "Rett fra hjertet". Flere av tekstene på plata tar virkelig ting på kornet. Et godt eksempel er låta "Dèjà vu", hvor guttene rapper om at ingen har en mening, men alle hater Bush.

Karpe Diem har en egen evne til å på en enkel måte få frem ting som alle vet, men kanskje ikke tenker over. Plata flommer over av gode poenger og rappingen er kul. Magdi og Chirag er på ingen måte moraliserende, men heller ydmyke og ærlige. Noen av sangene på denne plata er naturlig nok mer kreative enn andre, og desverre kan noen av sangene bli litt gjentagende. I så måte stiller spor nummer åtte, "Hørt det før", i en egen klasse. Tittelen sier vel det som trengs å sies om den låta.

Selv om norsk hip hop er på en negativ bølge, kan Karpe Diem hjelpe til å skape et mer positivt inntrykk av denne musikksjangeren. Beatsen på denne plata er til tider litt kjedelige, men jo mer man hører på plata, jo bedre inntrykk får man. Mange av tekstene er veldig gode, men albumet er en smule kort. Et pluss er at videoen til "Piano" følger med, og det må også nevnes at coveret er veldig stilig.

Konklusjon

"Rett fra hjertet" er som tittelen indikerer en veldig ærlig og kul plate. Desverre blir noen av sangene litt kjedelig og noen av beatsene kan bli litt like. Heldigvis trekker tekstene og "feelingen" på plata i motsatt retning, og gjør "Rett fra hjertet" til en kul opplevelse som vokser for hver gjennomlytting. Alt i alt har altså Karpe Diem ingenting å skamme seg over med dette albumet, og de kan helt sikkert være med å gi norske hip-hop et bedre omdømme. "Rett fra hjertet" er et bra, litt schizofrent album, med mye humor og alvor.

Karpe Diem Rett fra hjertet   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen