Retrotest: Motorola Microtac D460

Motorola D460

Dimensjoner: 14,2 x 5,9 x 3,0 cm, 195 gram
Teknologi: GSM 900
Minne: SIM-kort
Skjerm: 1,57 tommer, monokrom, 2 tekstlinjer, ikoner
Kamera: Nei
Annet: Håndfriutgang
Batteri: 500 mAh, 3 timer tale, 75 timer hviletid
Pris: Fint lite, dersom du finner en brukt
År: 1997

Razr er ikke den eneste designen som har gjort Motorola kjent.
Razr er ikke den eneste designen som har gjort Motorola kjent.
Stor telefon gir rom for store taster.
Stor telefon gir rom for store taster.
Denne skjermen hadde ikke egnet seg til multimedia.
Denne skjermen hadde ikke egnet seg til multimedia.
Batteriet kunne fås i liten størrelse, som på bildet, eller i stor utførelse for lengre levetid.
Batteriet kunne fås i liten størrelse, som på bildet, eller i stor utførelse for lengre levetid.
SIM-kortet må være av full størrelse.
SIM-kortet må være av full størrelse.

En av mobilverdenens store klassikere er Motorolas Microtac. Dette er en telefon som da den for første gang ble presentert i 1989 var verdens minste mobiltelefon.

Siden den gangen har det kommer nesten utallige varianter av telefonen, men alle hadde det til felles at de var like tjukke som et vondt år er langt.

Se også video nederst i artikkelen.

Stort batteri

Tykkelsen kan i stor grad tilskrives batteriet som ved øyemål består av over en tredel av telefonen. Microtac kom med både et "slim" batteri, og et "matraton"-batteri som var ganske mye tjukkere.

Til denne retrotesten har vi fått tak i en av de siste utgavene av Microtac, Motorola D460. Dette er en enkel og billig variant av Motorolas storselger.

D460 har den umiskjennelige designen, men mangler flipplokket over tastene som de fleste Microtac-ene var utstyrt med. Til gjengjeld har den en antenne du trekker ut av selve telefonen når du skal snakke.

Hele SIM-kortet

En annen ting som virkelig understreker at dette er en gammel modell er at den ikke har plass til det vi kaller vanlige SIM-kort i dag. Her må du nemlig skyve inn et fullstørrelses SIM-kort i bunnen av telefonen. D460 gir heller ikke noe spesielt moderne inntrykk, siden den er både stor, tung og plastikk tvers igjennom.

Vårt eksemplar er særdeles velholdt, og kommer sågar i sin originale innpakning fra 1997. Og ikke bare det: Den ble kjøpt med abonnementet Netcom Fritid, med en bindingstid på 3 - tre - år! Det var heldigvis ikke spesielt dyrt å bruke abonnementet, med en ringepris på 6,99 kroner fra 08 til 17 og 1,98 kroner på kveld og i helgen, og en SMS-pris på 1,50 kroner.

Heldigvis fikk du god talekvalitet for de dyre minuttene, og det var uansett vanskelig å opparbeide seg gigantisk regning siden batteriet uansett ikke holdt til mer enn tre timer tale.

SMS var også mer en mulighet som var tilgjengelig dersom du måtte, for det skal ganske mange tastetrykk til for å sende en melding. Det går for eksempel ikke an å hente ut mottakernummer i telefonlisten, så her må du huske nummer i hodet.

Enkleste sort

Det kan tilskrives menysystemet, som er av enkleste sort. Telefonen har en meny-tast som åpner hovedmenyen. Den består kun av tekst, og du må bla deg til høyre og venstre for å navigere gjennom menyen. Noe mer behøves for øvrig ikke, siden menyen stort sett begrenser seg til å velge mobilnett, vise samtaleteller, innstillinger og åpne SMS-funksjonen.

Den eneste grafikken som finnes i skjermen er faste ikoner som enten er aktive eller ikke aktive, og viser blant annet dekning, batteri og om du har fått inn en ny SMS.

Kun SIM-minne

Telefonboken bruker kun SIM-kortet til å lagre numre. Dermed var du i mange tilfeller begrenset til maks 50 eller 100 kontakter. Og siden SMS også lagres her var det plass til et sted mellom 10 og 20 meldinger avhengig av SIM-korttype.

Det fulgte heldigvis med en liten og hendig telefonbok i esken sammen med telefonen, slik at du kunne skrive opp numre for hånd der.

For øvrig er det ingen ting som kan kalles underholdning på denne telefonen, med mindre du syns de 11 pipetonene kan kalles underholdning.

Det mest interessante med D460 er imidlertid størrelsen. Dette var, selv på tiden da den var ny, en stor telefon. Du skal rett og slett ha store lommer for å få plass til den. Den er faktisk stor ved siden av monsteret Nokia E90 Communicator. Og det sier litt.

Fungerer det?

Ville du brukt denne i dag?
Ville du brukt denne i dag?

Så hadde Motorola D460 fungert i dag? Vel – Om det eneste kravet ditt er å ta en samtale nå og da, og du liker å ha muligheten til å sende en SMS når du må, så hvorfor ikke.

Likevel er dette en telefon som gjør oss glade over at det har skjedd mye utvikling på mobilfronten de siste 10 årene. Dette er enkelt og greit en telefon som ikke innbyr til bruk i dag. Du vil kanskje fremstå som ultraretro og trendy, men om du skal ha en gammel telefon av dette slaget foreslår vi at du heller ser etter en Motorola Microtac 8700, som hadde vibrasjon, taleopptak og andre mer fancy funksjoner.

D460 ender tilbake i esken sin, så får vi se hva vi syns om den når det har gått nye ti år.

Retrotest: Motorola D460

Vis større

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen