Ericsson T39 skulle redde Ericsson fra finnenes mobilsuksess (Bilde: Simen Willgohs / Amobil - alle bilder)

Retrotest: Ericsson T39

Ericsson T39:

Dimensjoner: 9,6 x 5 x 1,8 cm, 86 gram
Teknologi: GSM 900/1800/1900 MHz
Minne: SIM-kort, 8 oppringte numre, 8 mottatte anrop, 8 tapte anrop
Skjerm: 4 linjer tekst,101 x 54 punkter monokrom skjerm, grafisk.
Kamera: Nei
Underholdning: To spill, egenkomponerte ringetoner mono, grafikk
Nyttefunksjoner: SMS, kalkulator, gjøremål, kalender, klokke, e-post
Annet: Utgang for håndfri og ekstern antenne,
Batteri: 650 mAh, 11 timer tale, 300 timer hviletid på ordinært batteri. 25 timer tale, 694 timer hviletid på spesialbatteri.

Pris: Fint lite, dersom du finner en brukt

Ericsson T39:

Dimensjoner: 9,6 x 5 x 1,8 cm, 86 gram
Teknologi: GSM 900/1800/1900 MHz
Minne: SIM-kort, 8 oppringte numre, 8 mottatte anrop, 8 tapte anrop
Skjerm: 4 linjer tekst,101 x 54 punkter monokrom skjerm, grafisk.
Kamera: Nei
Underholdning: To spill, egenkomponerte ringetoner mono, grafikk
Nyttefunksjoner: SMS, kalkulator, gjøremål, kalender, klokke, e-post
Annet: Utgang for håndfri og ekstern antenne,
Batteri: 650 mAh, 11 timer tale, 300 timer hviletid på ordinært batteri. 25 timer tale, 694 timer hviletid på spesialbatteri.

Pris: Fint lite, dersom du finner en brukt

Ericsson var i sin tid kongen på haugen i mobilverdenen. Helt inntil Nokia kom på banen og banket svenskene ut av ringen, hadde Ericsson de minste og lekreste telefonene, og var det logiske førstevalget når en skulle handle mobil.

I 2001 var det ikke lenger slik. Da hadde Ericsson gått på smell etter smell og måtte se førsteplassen blant mobilprodusentene forsvinne fra Stockholm til Helsinki. Grunnen var enkelt og greit at Nokias modeller var mer avanserte, hadde større skjermer og flinkere til å gi folk det de ville ha i en telefon.

Telefon med haifinne

I tillegg hadde Ericsson lenge problemer med å fjerne antennen, eller "haifinnen" som den ble kjent som på Ericssons telefoner. Nokia fjernet den med 3210 og etter dette ville ingen ha Ericssons telefoner med en ekstra svulst på toppen.

Da hjalp det ikke at Ericsson lå lysår foran på batterifronten, og tilbød batterilevetider på sinnsyke 700 timer hviletid og 25 timer taletid med det største batteriet som fulgte med T39. Eller at talekvaliteten faktisk er bedre på T39 enn på dagens telefoner.

Dette er også en av grunnene til at enkelte fortsatt klamrer seg til T39 den dag i dag, syv år etter at telefonen kom i salg.

Vi syns derfor det var verdt å legge svenskenes gamle stolthet på testbenken en gang til, mangfoldige år etter at den sist dominerte rampelyset.

Liten for sin tid

For de som eide en mobiltelefon i 2001 vet nok de fleste at man den gang opererte med noen helt andre størrelsesmål enn i dag: Telefonene var store og klumpete, enkelt og greit. T39 var et unntak den gang, og var både liten og lett. Selv sammenligned med to relativt små telefoner av nyere dato er T39 slett ikke så veldig mye større.

Problemet med T39 er den klumpete formen og antennen. Greit nok går telefonen kun 1,8 cm ned i dybden, men antennen får telefonen til å virke både dypere og høyere enn den faktisk er. I tillegg er det en kjennsgjerning at telefonene fra såpass langt tilbake var langt grovere i byggekvaliteten enn dagens telefoner.

For podens 5-årsdag?

Det bringer oss inn på neste tema: Byggekvalitet. Hadde det ikke vært at telefonen fungerte utmerket og hadde T39m skrevet med store bokstaver nederst ville vi trodd telefonen ikke var ekte. Dekslene er nemlig så grove, byggekvaliteten så lav og materialene så simple at vi skulle trodd det var en kopi vi holdt i hånden. Men altså er det ikke det, og om noe har endret seg siden 2001 så er det ihvertfall kvalitetsbevisstheten. T39m fremstår som en lekemobil fra nærmeste lekebutikk.

Men når det kommer til tastene er ikke disse så verst. Ja, du får garantert muskelstrekk av å skrive mer enn fem tekstmeldinger dagen, men for et nummer eller to går det greit. Piltastene går kun i to retninger, høyre og venstre, og du må bekrefte med "Yes"-tasten.

Kunne styre romskip

Går vi under panseret på T39, så er det morsomt å tenke på at dette var noe av det mest avanserte du kunne få i lommen i 2001. GPRS, trippelbåndsstøtte, e-post, WAP, Bluetooth og kodeminne er kanskje ikke akkurat noe å skryte av i dag. Men du kunne nærmest skryte på deg å kunne styre et romskip med denne utrustningen for et par år tilbake.

Men å styre et romskip fra skjermen til T39 skal nok vise seg å være ganske vanskelig. Med plass til fire linjer tekst, hvorav en av dem stort sett er opptatt til menyvisning eller lignende er i trangeste laget. I sær om du skal surfe på WAP, lese e-post eller annet der det er greit å se mer enn fem ord av gangen.

Skjermen er ellers svart/hvit med lys blå bakgrunnsbelysning. Du kan ikke stille lysstyrken, kun kontrasten.

To spill på plass

Selv om du ikke skulle tro det, så kan T39 glimte til med spill. Skjermen til tross, begge de to medfølgende spillene fungerer ypperlig på den lille skjermen. Og bra er det, for siden T39 mangler Java, Mophun og samtlige andre spillmotororer som har eksistert, er det disse spillene du får og ingen fler.

Menyen på syv hovedvalg.
Menyen på syv hovedvalg.
Erix - en liten mobillegende.
Erix - en liten mobillegende.
Kalenderen - ganske avansert.
Kalenderen - ganske avansert.

Erix kjenner sikkert de fleste til. Her er dealen å krysse et farlig brett med en strek, uten at de små kulene som suser rundt på brettet treffer deg eller linjen du har bak deg. Når du har gått fra et punkt til et annet, rammes så dette inn og du får poeng. Hva skal man med 3D og skytespill når man kan skaffe slik underholdning rett til lommen?

Det andre spillet er tennis, og er kanskje enda mer kioskvelter enn Erix. Her er poenget å skyte den lille dotten som fyker frem og tilbake bort mot motstanderen og få den til å bomme. Men unnskyld oss, hva er vel Tennis uten lettkledde spillere med et visst utseende? Dette er bare kjedelig.

Forøvrig kan T39 faktisk få mp3-spiller som ekstrautstyr, tro det eller ei.

Siste skrik.... fra 2001

WAP-leseren støtter ikke bilder.
WAP-leseren støtter ikke bilder.
E-postleseren - for å se e-post, ikke lese.
E-postleseren - for å se e-post, ikke lese.

Men så er det ikke moro som egentlig er hovedfokuset til T39, snarere heller proffunksjoner. Her får du faktisk både avansert telefonbok, kalender, gjøremålsliste, e-post- og wap-leser, kalkulator og ikke minst kodeblokk. Samtlige var av siste skrik fra 2001, og selv om det ikke akkurat høres imponerende ut, må vi innrømme at vi er noenlunde imponert.

E-postleseren og wap-leseren imponerer oss faktisk. Greit nok, det er snakk om visning av kun tre linjer samtidig, og all herlighet via en grisetreg GPRS-linje fra 2001. Men med tanke på at telefonen leser Amobils WAP-sider knirkefritt foruten bilder og grafikk, og laster ned e-post så det koster etter, er dette ikke verst.

Også telefonboken glimter til. Plass til 500 kontaktoppføringer er ikke allverden i dag, men i 2001 var dette som et internminne på 16 GB. Telefonen har også minne til de ti siste samtalene, 20 ringetoner, og et par SMS utenom de du får plass til på SIM-kortet. Det gir jo en liten ulempe at du må slette hele innboksen to ganger daglig fordi det ikke er plass, men i det minste husket Ericsson å få på plass en funksjon som lot deg slette alle meldinger samtidig.

På tide å gå retro?

I disse retrotider kunne det jo vært stilig å følge opp 70-tallsstilen med en tidlig 2000-tallsstil når det kommer til telefon. I så måte er ikke T39 noe dumt valg, denne telefonen sparker skikkelig til tross for at den er nærmere åtte år gammel. Skrantende batteri, manglende støtte for de fleste teknologier til tross, T39 byr på mye mer enn du tror.

Det eneste forbeholdet vi tar når vi anbefaler telefonen er at du ikke må like å skrive tekstmeldinger, ikke ønske å lese e-post på telefonen, kun laste den ned. Ikke være interessert i bilder på WAP, ikke ønske MMS, kamera, trådløst internett eller annet nymotens. Kun ringe og kanskje holde styr på hverdagen. For akkurat det klarer faktisk T39.

Retrofil: Ericsson T39

Vis større

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen