Det har skjedd mye utvikling før de knøttsmå MP3-spillerne kom på markedet.
Det har skjedd mye utvikling før de knøttsmå MP3-spillerne kom på markedet. (Bilde: Einar Eriksen)

Retrofil: Walkman var fortidens Ipod

Den var portabel, men bare til en viss grad.

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Vi har sett nærmere på Sony WM-EX12, som er stor som fire smarttelefoner men var liten i sin tid. (Alle foto: Einar Eriksen)
Vi har sett nærmere på Sony WM-EX12, som er stor som fire smarttelefoner men var liten i sin tid. (Alle foto: Einar Eriksen)
Hver kassett har plass til 90 minutter med musikk eller annen opptak.
Hver kassett har plass til 90 minutter med musikk eller annen opptak.

Sony Walkman ga oss muligheten til å høre på bærbar musikk på farten allerede i slutten av 70-tallet. På 80-tallet ble de bærbare kassettspillerne populære, og siden den tid har folk gått med musikk i ørene på gata. 

Den orginale Walkman-spilleren, TPS-L2, ble lansert 1. juli 1979. Den vanligste versjonen av denne spilleren hadde to utganger for hodesett, slik at to personer kunne høre på musikk samtidig. 

Det som kanskje var mest revolusjonerende var at den hadde en innebygget mikrofon, og kunne ta opp lyd rett på kassetten. TPS-L2 hadde to opptaksknapper, der den ene tok opp lyd på vanlig måte mens den andre lot deg ta opp lyd på toppen av musikken som allerede var på kassetten. 

1. juli hvert femte år etter TPS-L2 feiret Sony sitt Walkman-varemerke ved å lansere en ny Walkman, og nykommeren ble holdt hemmelig helt fram til lanseringsdatoen. Den siste spilleren ble lansert i 1999 - 1. juli for å være presis.

På toppen finner du fire gode, gamle knotter for å styre musikken (stoppknappen på dette eksemplarer har falt av).
På toppen finner du fire gode, gamle knotter for å styre musikken (stoppknappen på dette eksemplarer har falt av).
På baksiden skal det være en klips for å feste spilleren på beltet.
På baksiden skal det være en klips for å feste spilleren på beltet.

Journalistenes favoritt

På starten av 80-tallet var Walkman-spillerne bare populære blant de spesielt interesserte, så vel som journalister som satte stor pris på opptaksfunksjonen. At spilleren hadde utskiftbare AA-batterier var også noe sistnevnte brukergruppe satte pris på. 

Mot slutten av 80-tallet og på 90-tallet brukte stadig flere Walkman-spillere, og ikke før på slutten av 90-tallet ble de gradvis erstattet med bærbare CD-spillere, der det var Sony Discman som var i spissen. Etter år 2000 ble også de bærbare CD-spillerne kalt Walkman, mens de i Japan alltid hett CD Walkman. 

Årsaken til dette er nok at merkenavnet Walkman ble så godt kjent. I dag bruker Sony Walkman-navnet sitt i MP3-spillerne sine, mens Sony Ericsson bruker det på musikktelefonene sine.

Mye lyd

Vi har funnet frem en Walkman WM-EX12, som er fra midten av 90-tallet en gang. Denne var blant de minste bærbare kassettspillerne, og mangler opptaksfunksjon. 

Spilleren er like bred som to vanlige mobiltelefoner, og like tykk som to smarttelefoner med fulltastatur. Vi snakker altså om en ganske svær sak å ha liggende i bukselomma. Heldigvis har WM-EX12 en klips som gjør at du kan feste den i beltet. 

WM-EX12 gir fra seg skikkelig høy lyd, og er nok istand til å sprenge flere hodesett enn de fleste MP3-spillere. Vi har imidlertid ikke tatt stilling til lydkvaliteten. Den eneste kassetten vi fant var et opptak direkte fra radio, og er derfor et dårlig utgangspunkt. 

Kasettspilleren er på størrelse med omtrent 12 MP3-spillere av typen Sony NWZ-E435F, som er en av dagens Walkman-spillere. På denne MP3-spilleren er det plass til 125 ganger mer musikk enn på en 90 minutters lang kassett, dersom vi tar utgangspunkt i musikkfiler i rimelig dårlig kvalitet (96 kbps). Realiteten er nok at lydkvaliteten nok er enda dårligere på en kassett. Det har med andre ord skjedd mye i Sonys utviklingsavdeling de siste tiårene. 

Om vi ser på historien, skulle man tro at Sony fortsatt satt med tronen når det gjelder bærbar musikk. Det er imidlertid Apple som har kapret dette markedet med sine MP3-spillere under Ipod-merkenavnet. Den første Ipod-en ble lansert i 2001, og hadde et mekanisk hjul for å bla i menyene og 5 GB minne. 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen