Retrofil: IBM Simon

Skjermen imponerte stort. (Lisens: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0)
Skjermen imponerte stort. (Lisens: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0)

Denne uken plukker vi opp vår gamle mimrespalte "Retrofil", og starter med en imponerende telefon fra nittitallet. I 1993 lanserte nemlig IBM verdens første smarttelefon. Her ser vi at det er to overraskelser i samme setning.

Ja, IBM har gjort mye forskjellig opp gjennom tidene, men for dette prosjektet hadde de også selskapet Bellsouth med på laget. Og ja, verdens første smarttelefon kom så tidlig som i 1993. Denne ble som konsept vist frem året før, og etter noen forsinkelser i 1994 startet Bellsouch salget av IBM Simon i USA.

Første trykkskjermmobil

Telefonen var svært avansert for sin tid. Den monokrome skjermen hadde en oppløsning på hele 160 x 293 piksler og var trykkfølsom - som den første mobiltelefonen.

I 1994 slet produsentene med å få salget av kommunikasjonsenheter opp. IMB prøvde derfor en ny innfallsvinkel. Mens andre solgte PDA-er med modem i, prøvde IBM-seg med både modem og PDA-funksjonalitet i mobiltelefonen Simon.

E-post og kalender

Med andre ord kunne du plugge telefonkabelen inn i Simon for å komme deg på nett fra den samme enheten som du kunne bruke til å gjøre telefonsamtaler. E-postfunksjonalitet, spill, kalender, verdensklokke, kalkulator, notatfunksjon og adressebok var på plass. Ingen av disse funksjonene var vanlige i mobiltelefoner såpass tidlig på 90-tallet. Mobiltelefoner var heller ikke så veldig vanlige i det hele tatt.

PCMCIA-port(!)

I tillegg kunne du stikke inn et minnekort av typen PCMCIA, altså samme sporet som du finner i eldre bærbare datamaskiner.

Og prisen? 899 dollar.

Prislappen var nok mye av årsaken til at telefonen ble tatt ut av markedet ganske kort tid etter den kom ut. Å ringe med en mobiltelefon var heller ikke billig på dette tidspunktet. I tillegg må Simon sies å ha en fryktinngytende størrelse.

Vi har ikke klart å oppdrive målene på Simon, men denne Youtube-videoen som viser et klipp fra filmen The Net gir et inntrykk av størrelsen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen