Mobilkameraet er i dag svært viktig både sosialt og i media, selv om de fleste så på det som et unødvendig leketøy for noen år siden. (Foto: Istockphoto / Brent Bossom)

Retrofil: De første kameramobilene

Mobilkamera

- I desember 2006 ble henrettelsen av tidligere Irak-diktator Saddam Hussein filmet med en kameramobil, og ble gjort tilgjengelig på internett. En av vaktene ble arrestert noen dager etterpå.

- Mobilkameraet har ført til større frykt for industrispionasje.

- Flere filmfestivaler har fått egne kategorier for mobilfilmer.

Mobilkamera

- I desember 2006 ble henrettelsen av tidligere Irak-diktator Saddam Hussein filmet med en kameramobil, og ble gjort tilgjengelig på internett. En av vaktene ble arrestert noen dager etterpå.

- Mobilkameraet har ført til større frykt for industrispionasje.

- Flere filmfestivaler har fått egne kategorier for mobilfilmer.

I dag ser vi på kameraet som en selvfølge i mobiler, og kan i stadig større grad måle seg med kompaktkameraet. Bildekvaliteten er ikke like god som i dagens kompaktkameraer, men til gjengjeld ligger mobilen alltid tilgjengelig i lomma når du trenger et kamera.

For ti år siden ble imidlertid fargeskjermer på mobilen sett på som totalt unødvendig, og mobilkameraet som en drøm sidestilt med spesialagentutstyret til James Bond. Likevel har det blitt tatt tusenvis av patenter på mobilkamerateknologi helt tilbake til 1960-årene.

Tidlig i 1990 fant elektroingeniøren Eric Fossum opp CMOS-bildebrikken som tillot et kamera å bruke lite strøm og liten plass, og på den måten ble det mulig å bygge et kamera inn i mobilen. Teknikken ble beskrevet i en artikkel i Business Week i mars 1995.

Verdens første mobiltelefon med kamera ble laget av Sharp. Sharp J-SH04 så dagens lys i Japan allerede i desember 2000. Men i Europa måtte vi smøre oss med tålmodighet noen år til.

I 2002 kom Ericsson T68 og Siemens S55, som fikk kamera som ekstrautstyr som kunne plugges i bunnen av telefonen. Siemens S55 fikk i tillegg ekte blits, som vi selv i dag savner i mange mobiler. Men mobilkameraet ble da bare sett på som et unødvendig leketøy av de fleste.

Foto: Pbase.com
Foto: Pbase.com
Foto: Filesaveas.com
Foto: Filesaveas.com

Nokia ga oss mobilkameraet

Den første mobilen med innebygget kameraet i norske butikkhyller, var Nokia 7650 som kom i 2002. Telefonen var ellers proppet med funksjoner og muligheter, og var altså på alle måter et skikkelig teknologimonster.

7650 kunne ta bilder i VGA-oppløsning, altså 640 x 480 pikslers oppløsning. I og med at den samme oppløsningen var vanlig i over tre år etter at Nokias daværende flaggskip kom på markedet, sier det seg selv at 7650 var forut for sin tid. Det råeste av alt var kanskje at bildene enkelt kunne overføres over e-post eller MMS så vel som Bluetooth eller den infrarøde porten.

Likevel hadde ikke 7650 minnekortstøtte, og bare 3,7 MB internminne noe som åpner for å ta rundt 50 bilder. Til sammenligning kunne du bare ta ni eller ti bilder med en Siemens S55 med et kamera tilkoblet.

Som vi ser på bildene tatt med 7650, er ikke bildekvaliteten i nærheten så god som i dagens mobilkameraer. Men av en av de første kameramobilene i verden, er ikke noe mer å forvente.

I 2002 skrev IT-avisen at Nokia 7650 var "et kapabelt, moderne sikleobjekt for dingsefrikere", og at den var "tøffere enn T68".

Les IT-avisens test av 7650 fra 2002 »

Utviklingen skjøt fart

Etter 7650 ble mobilkameraene stadig mer populære, og videoopptak ble i tillegg mulig i de fleste mobiltelefoner med kamera. Nokia 7610 og Siemens S65 var de første telefonene som fikk en megapikslers oppløsning, som skjedde i 2004.

Dernest var det autofokus som sto for tur. Den funksjonen var det Sony Ericsson som presenterte oss for med sin K750i i 2005, og funksjonen forbedret skarpheten dramatisk. Samtidig hadde K750i en oppløsning på to megapiksler, og dermed var bildene store nok til å skrives ut i vanlig bildestørrelse.

Da Amobil testet K750i i 2005 ble vi mektig imponert over mobilbildene, og skrev blant annet "da vi fikk se de første bildene vi hadde tatt, fikk vi nesten hakeslepp".

Etter K750i har det skjedd kjedsommelig lite med mobilkameraene. Xcute DV1 var den første mobilen med 3 megapikslers oppløsning, og LG KG920 var den første med fem megapiksler. Men megapikselracet har etter manges mening vært et dødt løp, i og med at bildebrikken og optikken er den egentlige flaskehalsen.

Viktig sosialt og i media

På en annen side har mobilkameraene blitt svært viktig i sosiale sammenhenger. Hvis du tar en titt på bildedelingstjenesten Facebook er nok svært mange bilder tatt i sosiale sammenhenger med mobilkamera, og det er liten tvil om at mobilkameraene har ført til at vi tar mye flere bilder enn før.

I tillegg er det i dag mye mobilbilder å finne i aviser og nettaviser. Det legges nemlig ofte stor vekt på å publisere før konkurrentene, og mobilbilder eller -video blir derfor ofte publisert. Mobilfotografene parkerer ofte de store nyhetsbyråene i kappløpet om å være først med bilder.

Hvis et hus brant ned for fire år siden var sannsynligheten stor for at en nedbrent branntomt var avbildet i avisen. I dag sørger naboen for at et bilde ligger på nettavisene før brannvesenet kommer til stedet.

Les også:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen