Retrodesign i vinden

NX100 med det nye kit-objektivet.
NX100 med det nye kit-objektivet.

Samsung lanserer i dag sitt andre speilløse systemkamera. NX100 kommer i tillegg til det eksisterende NX10. Kameraet har fått veldig rene linjer i designen, og er inspirert av vanndråper. Den elektroniske søkeren er tatt bort for å gjøre kameraet mer kompakt, og selv om det fortsatt er større en et kompaktkamera er det et viktig grep for å gjøre kameraet mer lommevennlig. En elektronisk søker kan settes i blitsskoen, dersom du ønsker det.

Vi har så vidt hatt anledning til å ta og føle på kameraet, og det kjennes godt bygd ut, og selv om designen ser glatt ut, ligger kameraet godt i hånden.

På nye objektiver som kommer til NX-systemet, er det en ring, som kan styre lukkertid, blender, ISO-verdi, hvitbalanse og mer. Du kan selv velge hvilke alternativer som skal være tilgjengelige.

Autofokushastigheten skal være forbedret fra NX10, men det er fortsatt kontrastbasert fokus, og dermed ikke like rask som autofokusen på et speilreflekskamera.

Pr. i dag er det fem produsenter av speilløse systemkameraer på markedet. I tillegg til Leica, som alltid har vært i denne nisjen, har vi Panasonic og Olympus med sin Micro Four Thirds (2x crop) og Samsung og Sony med hver sin løsning med 1,5x crop. Jo større bildebrikke, jo lettere er det få høy bildekvalitet og mindre støy. Men det tar mer plass, og dermed er det ikke like lett å lage små kameraer og objektiver. Men Sony har til dels motbevist dette ved å ha de desidert minste kameraene av denne typen.

Amoled-skjerm gjør kameraet lettere å bruke i vanskelig lys.
Amoled-skjerm gjør kameraet lettere å bruke i vanskelig lys.

Du kan ta opp video i 720p med 30, 25 eller 24 bilder pr. sekund. Skjermen er en 7,6cm (3 tommer) AMOLED-skjerm som gir svært høy kontrast og klare bilder. Den er en fryd å jobbe med.

Nye objektiver
Siden dette er et relativt nytt system, er utvalget av objektiver ennå begrenset, men Samsung lover bedring på det området. Samtidig med NX100 lanseres et nytt kit-objektiv – en 20-50mm f/3.5-5.6. Det er ikke all verdens til spesifikasjoner, men det er gjort for å gjøre det så kompakt som mulig.

NX100 i ulike farger og med en del tilbehør.
NX100 i ulike farger og med en del tilbehør.

Av andre objektiver vi kan vente, nevner Samsung 20mm f/2.8 Pancake, en 60mm makro og en 18-200mm superzoom. Førstnevnte blir lansert ganske snart, mens de andre blir lansert til våren.

NX100 blir å få i fire ulike farger; hvit, svart, brun og sølv. Veiledende pris blir 5500,- kroner inklundert 20-50mm kitobjektiv. Som tilbehør finnes elektronisk søker, GPS-modul og ekstern blits.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen