Rendyrket Linux-server fra IBM


Power-basert IBM-server: eServer BladeCenter

OpenPower bruker Power5-prosessoren og er spesielt rettet mot Linux. Det vil si at AIX ikke vil være aktuelt på disse serverne. Serien vil trolig bli rettet mot budsjettsegmentet, men vanligvis ligger IBM noe høyere enn sine konkurrenter i pris.

Power5-prosessoren er interessant i den forstand at den fungerer som en konkurrent til både Opteron, Xeon og Itanium. Foreløpig er det fortsatt et godt stykke igjen til man kan måle seg med x86 rent salgsmessig. I fjor leverte IBM ca. 118 000 Power-servere, mens samme tall for x86-servere lå rundt 4,7 millioner enheter.

IBM ser ut til å gjøre sitt ytterste for å få Power innlemmet i Linux-miljøet. Tidligere i år offentliggjorde selskapet en rekke tekniske detaljer om prosessorarkitekturen, slik at man kunne bruke designet i egne prosjekter. Utdanningsmiljøer har også fått gratis aksess til eksterne Power5-systemer og det rapporteres om priskutt for å få arkitekturen ned på samme nivå som x86.

I skrivende stund er det ikke kjent hvorvidt OpenPower også vil bli tilgjengelig med PowerPC 970-prosessor.

En av de heteste finessene med Power5 er såkalt mikropartisjonering, som gir mulighet til å kjøre virtuelle maskiner mer effektivt. Prosessoren har også dobbelkjerne og kan eksekvere flere tråder samtidig. Planen er å introdusere en ny Power-prosessor hvert år fremover: Power5+, Power6, Power6+, Power7 og Power7+.

Søk på "OpenPower" både hos IBM og Google, gir blant annet denne URL-en som resultat: http://www-1.ibm.com/servers/storage/support/news/openpower.html . I skrivende stund ser det imidlertid ut som om saken har blitt de-publisert.

(Kilder: Cnet, IBM)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen