Rekordjakt blant forumbrukerne

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Endelig litt kulde.

Overklokking

Endelig var det igjen duket for kulde, hardware og entusiaster i Oslo. Syv forumbrukere var samlet for å overklokke det nyeste fra Intel og ATI. Vi håper dette er det første av en rekke treff for gamle og kommende overklokkere. Kveldens hovedattraksjon var en Intel i7 980X EE ES som med 6 kjerner og 12 tråder er et beist av av en CPU.

Frostrøykens kilde.

Maskinvare

Overklokking innebærer en viss risiko for at noe blir ødelagt. Dette treffet ble mulig fordi forumbrukeren "minhund" og butikken Digital Impuls var villige til å satse hardware på gode resultater og en hyggelig kveld. Følgene hardware var i omløp:

  • Intel i5 661, 2 stk
  • Intel i5 670
  • Intel i7 980X EE ES
  • EVGA Classified E659 og E760
  • ATI Radeon HD 5870, 5 stk
  • Kingston 2000 MHz DDR3, 2 sett
  • Huntkey 850 W PSU "Thanks alot Huntkey!"

EVGA-hovedkortene er valgt fordi de er de absolutt beste kortene for overklokking. Classified kortet for 1366-sokkelen var lenge det eneste kortet som kjørte BCLK over 230. Dette førte igjen til at alle som ville klokke langt med en i7 valgte dette kortet. Det nye Classified kortet til 1156-sokkelen bærer preg av dette. Det har alt av funksjoner og innstillinger. I tillegg har det en rekke ting overklokkere ikke visste de savnet, men nå ikke kan klare seg uten. En av disse tingene er innebygget voltmeter med godt markerte avlesningspunkter på hovedkortet.

De nye 32 nm-prosessorene til Intel er det siste og beste på overklokkingsfronten. i5-versjonene har to kjerner og fire tråder. De er relativt billige og klokker meget langt også på luft. Ytelsen per MHz er dog litt lavere enn for i7. En av grunnen til dette er at P55-plattformen har kun to minnekanaler. Storebror x58 har også et par andre fordeler over P55, men sistnevnte går relativt smertefritt å overklokke.

Den siste prosessoren er en Intel i7 980X EE ES "Gulftown". Den har ikke kommet på det åpne markedet enda og er en ekstremt kraftig prosessor for x58-platformen. "minhund" har fått tak i en tidlig utgave av denne og det byr på mye spenning for en overklokker. Som nevnt tidligere har denne 6 kjerner, 12 tråder og spiser 3Dmark til frokost.


Kjøling

Det eneste som gjelder når det kommer til ekstremklokking er flytende nitrogen (LN2). Denne gangen var det kun prosessoren som ble kjølt med LN2 fordi den uansett er flaskehalsen med fire Radeon HD 5870 på laget. Det ble brukt en Koolance-pot på i5-riggen og en norskdesignet pot på i7.


80 liter med LN2 klar til dyst

Isolering med "kunstgummi"

CPU-pott med LN2

Deltagere

De som var med denne gangen var Haakon (**dp**), Asle (Nizzen), Knut (knopflerbruce), Morten og Sindre (minhund + sønn), Jan Gunnar (Amanita Muscaria) og Henning (hifiking).

Overklokkingsmiljøet i Norge er relativt lite og det er hyggelig å kunne samles en gang i blant. Haakon pleiet kontakten med Digital Impuls og stilte med lokaler. Norske overklokkere har lenge lett etter noen som er villige til å være med på overklokkingsleken, og det ser ut som Digital Impuls har tatt et steg frem. Vi setter stor pris på dette og ser frem til et langt samarbeid mellom norske overklokkere og Digital Impuls.

Fra venstre: Sindre, Asle, Morten og Knut følger spent med


Fra venstre: Morten, Haakon og Jan Gunnar


Knut og Haakon prøver å starte i5-riggen både fysisk og mentalt.


3 stk ATI 5870 på luft.

Resultater

Kvelden startet litt smått med en uvillig i5-rigg. Vi hadde som mål å klare rundt 6,5 GHz på Intel i5 661/670. Det så lenge mørkt ut da vi satt fast på rundt 5,9 GHz, men etter en del fikling med voltinnstillingene i BIOS endte begge opp på rundt 6,2 GHz og med hver sin runde i Super Pi 1M på under 7 sekunder!

Dette er gode resultater i seg selv, men likevel et stykke unna hva i5/i7 har å by på. Vi satser på medvind og mer hell med maskinvaren neste gang.

Intel i5 661 med under 7 sekunder i SuperPi 1M
Intel i5 661 med under 7 sekunder i Super Pi 1M


Intel i5 679 med under 7 sekunder i SuperPi 1M.
Intel i5 670 med under 7 sekunder i Super Pi 1M.


Intel i7 980X EE ES med 44180 poeng i 3Dmark Vantage
Intel i7 980X EE ES med 44180 poeng i 3Dmark Vantage


Intel i7 980X EE ES, CPU-test i 3Dmark Vanatge på over 5.3GHz
Intel i7 980X EE ES, CPU-test i 3Dmark Vantage på nesten 5.3GHz

Hurtigtining! 1500 watt smelter is fort.
Hurtigtining! 1500 watt smelter is fort.

Haakon gjorde en siste innsats på i5-riggen på mandag. Så med en ny BIOS, den siste skvetten med LN2 og friskt mot begynte klatringen. Det var ikke tomt for LN2 før Haakon fikk den 4. beste tiden, 6,281 sekunder, i Super Pi 1M og nesten 6,8 GHz på en Intel i5 661. Med dette har Haakon vist at Norge igjen kan hevde seg internasjonalt i overklokking.

Kommentarer

Morten: "Det var en hyggelig kveld, første gang for meg med OC på nitro. Synd gulfen ikke dugde men sånn er det jo."

Asle: "Tiden gikk iallefall alt for fort. Tiden går jo fort når man har det gøy. Gleder meg allerede til neste treff! Godt å treffe andre "nerder" live."

Jan Gunnar: "Vi burde gjøre sånt oftere, for det var tvers igjennom morsomt."

Jan Gunnar jobber med i5-riggen.. Foto: Asle
Jan Gunnar jobber med i5-riggen. Foto: Asle

Haakon og i5-riggen.
Haakon og i5-riggen.
God stemning!
God stemning!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen