NEDBRUTT: Felix Baumgartner var svært skuffet da han gikk ut av kapselen. (Bilde: Skjermdump YouTube )

Rekordforsøket måtte avbrytes

Felix Baumgartner skulle hoppe i fallskjerm fra 36.500 meter, men forsøket måtte stanses.

Tirsdag skulle østerrikeren Felix Baumgartner forsøke å sette ny verdensrekord i verdens høyeste hopp, da han skulle kaste seg ut i fritt fall fra cirka 36.500 meter over havet.

Det gikk imidlertid ikke etter planen. Baumgartner fikk satt seg i kapselen, men da ballongen skulle blåses opp, var vinden for kraftig til at man kunne gjennomføre forsøket.

Dermed måtte en skuffet Baumgartner konstantere at han ikke fikk kaste seg ut 36 kilometer over bakken på tirsdag.

Side3.no fulgte (det korte) rekordforsøket direkte.

19.58: Det er uvisst når man kan gjøre et nytt forsøk på verdensrekorden. Ballongen som ble brukt nå, kan ikke brukes igjen. Det finnes imidlertid en ekstraballong. Det kan hende man gjør et nytt forsøk i morgen.

19.46: En svært skuffet Baumgartner går nå ut av kapselen.

19.43: Nå kommer det meldinger om at man ikke kan gjennomføre rekordforsøket i dag på grunn kastevind.

19.36: Direktesendingen har nå begynt. Dermed skal det være like før rekordforsøket begynner.

19.30: Nedtellingen har begynt. Fem minutter til direktesendingen begynner.

19.25: Baumgartner forteller til kontrolltårnet at han er festet inne i kapselen, og klar til å gå. Da er det nok ikke mange minuttene igjen.

19.11: Etter at starten ble utsatt i flere timer, er nå ferden snart i gang. Felix Baumgartner har tatt plass i kapselen, og ballongen blir nå blåst opp.

Ballongen: På vei opp er den største bekymringen at stoffet i ballongen skal få en rift kort tid etter at den har lettet. Da vil ikke Baumgartner ha nok tid på seg til å løsne sikkerhetsbeltene og åpne luken for å komme ut, og vil krasjelande innelåst i kapselen. Et team på ti mann iført beskyttelsesdrakter og hansker av bomull vil kun jobbe med å fylle den enorme ballongen med helium.

Ballongen_11599984x3.
Foto: Illustrasjon Red Bull Stratos

Farene: Fallskjermhopperen og helikopterpiloten løper likevel en enorm risiko. Det er en hel rekke ting som kan gå galt. Og i så fall kan det ende svært stygt for den fryktløse fallskjermhopperen.

Med tilnærmet vakuum og lufttrykk på én prosent av trykket ved havoverflaten på 36.500 meter, er en rift i drakten eller hull i hjelmen noe av det verste som kan skje. Ebullisme vil i så fall inntreffe etter få sekunder.

Felix-Baumgartne_11600063x4.
Foto: www.redbullstratos.com

Drakten: Drakten til «Fryktkløse Felix» koster 1,2 millioner kroner, og minner mye om de kjente romdraktene til NASA. Den tåler temperaturer ned til 70 minusgrader. Det er likevel en del forskjeller. Først og fremst er drakten fleksibel selv ved fullt trykk. Visiret skal også tåle de ekstreme temperaturene og skal hindre både dugg og frost. Klikk på bildet for flere detaljer.

Høyden:

Men hvordan forbereder man seg til et hopp fra 36 500 meter? På bloggen til Baumangartner, som er sponset av Red Bull, har man lagt ut en detaljert tidsplan av hva hopperen går igjennom før rekordforsøket.

Slik var de siste 24 timene før hoppet

Under 24 timer til hoppet: Baumangartner vil starte dagen med litt lett cardiobasert trening, mest for å løse opp kroppen og slappe av før han kan gjøre seg klar til selve hoppet.

Under 18 og 1/2 time til hoppet: Baumgartner vil returnere til hotellet for å hvile. Dersom han ikke orker å ta en lur, vil han ha sjanse til å være sammen med venner og familie før han må dra til flyplassen. Østerrikeren vil også ha sjanse til å lese og svare på alle de tusen meldingene som har strømmet inn som moralsk støtte for Baumgartner.

Under 13 og 1/2 time til hoppet: 43-åringen vil møte de andre medlemmene av hoppteamet for en lett middag. Maten til Baumagartner vil være unik, ettersom det er ekstremt viktig hva han putter i kroppen sin før hoppet. Det medisinske apparatet rundt forsøket har satt sammen en lav-fiber diett til Baumgartner, ettersom det er livsviktig at maten han inntar tjuefire timer før hoppet går igjennom «systemet» hans raskt så ingen rester vil produsere gass. Gass i kroppen vil skape problemer grunnet det lave lufttrykket i stratosfæren, noe som kan føre til at kroppen utvider seg og skaper alvorlig ubehag.

Under 12 timer til hoppet: Baumgartner vil prøve å få seg litt søvn, selv om solen enda ikke har gått ned. Det er essensielt at han får seg litt søvn før hoppet, spesielt siden han må opp før daggry.

Under 4 og 1/2 time til hoppet: «Når jeg trenger å være klar, er jeg alltid klar» er noe våghalsen ofte sier. Selv om han prøver å sove så lenge han klarer, må han stå opp tre til fire timer før daggry for å være klar for den intense dagen han står ovenfor.

Under 4 timer til hoppet: Østerrikeren setter kursen mot rullebanen. Her vil han, som alle erfarne piloter, ta en grundig sjekk av kapselen som skal ta han til den riktige høyden.

Under 3 og 1/2 time til hoppet: Baumgartner ankommer rullebanen sammen med performance manager for rekordforsøket, Dr. Andy Walshe. Lederene Joe Kittinger, Art Thompson og meterolog Don Day vil starte en briefing av rekordforsøket så langt.

Under 2 1/2 time til hoppet: I østerrikerens campingvogn vil en siste medisinsk sjekk bli gjennomført. Det vil også bli festet en overvåkningsapparat på hopperen som holder øye med hans fysiske tilstand under hoppet.

Under 2 timer til hoppet: Hovedingenør Mike Todd vil hjelpe Baumgartner inn i dressen, en tidskrevende prosess. Østerrikeren må blant annet «før-puste» oksygen i to timer for å fjerne alle spor av nitrogen i blodet. Nitrogen i blodet kan nemlig utvide seg i høyden og dermed være livstruende for hopperen.

Siste 30 minutter: Baumgartner vil bli festet fast i kapselen, og ingenøren tar en siste sikkerhetssjekk av alt utstyret. Etter nedtellingen vil Baumgartner ta av og sikte seg inn på 36 500 meter.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen