Reklamefilm for Nordic Light sensureres

Trondheim Kino nekter i følge Dagbladet å vise en reklamefilm som er laget for den kjente fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Videoen, som du kan se her, viser en ung jente som står utendørs og holder opp fotografier tatt av årets æresgjester på festivalen, som holdes 1-8 mai i år. Enkelte av disse bildene viser nakne jenter som visstnok skal være rundt 14 år gamle, og det er disse bildene Trondheim Kino skal ha reagert på.

Faksimile fra
Faksimile fra "Truth", reklamefilmen for Nordic Light

Bildene, som er tatt av den kjente fotografen Jock Sturges, skal ha vært tatt med jentenes foresattes samtykke, og festivalens kunstneriske leder, Morten Krogvold, uttaler til Dagbladet at dette er kunst som er å finne i noen av verdens mest berømte og prestisjetunge gallerier. "Vi er i ferd med å få amerikanske eller middelalderske tilstander. Hadde det vært noe pornografisk over disse bildene, så hadde jeg skjønt det, men dette er kunst av verdensformat", sier han til Dagbladet.

Egil Akselsen, kinosjef i Torndheim, vil ikke kommentere filmen eller bildene nærmere, men uttaler likevel at "Uten bildene av jentene, ville det selvsagt vært en annen vurdering, men jeg reagerer på hele stemningen i filmen. Den virker noe ullen". Det er i følge ham svært sjelden at reklamefilmer blir sensurert. At akkurat denne filmen blir sensurert begrunner han med at de ønsker å provosere publikum med filmene de viser og ikke reklamefilmene.

At nakne barn gjengitt fotografisk er kontroversielt er ikke nytt. Blant andre den kjente fotografen Sally Mann har tidligere vært i hardt vær fot å fotografere sine egne barn uten nevneverdig påkledning, og det er heller ikke første gang Jock Sturges' bilder skaper avisoverskrifter. Det kan synes som om dette er et ekstremt utslag av pedofilfrykt, men det er faktisk langt fra det mest ekstreme. Den britiske fotografen Brendan Linane har tidligere mottatt trusselbrev hvor han blant annet blir kalt pedofil, for sitt prosjekt med å fotografere folketomme lekeplasser, etter at noen av bildene ble publisert i anerkjente British Journal of Photography.

Faksimile fra
Faksimile fra "Truth"

Nordic Light har blitt arrangert to ganger før og har raskt blitt en svært viktig internasjonal fotofestival som har trukket flere store stjerner. Akam har dekket festivalen både i 2006 og 2007. I år er det foruten Jock Sturges kjente navn som Don McCullin, Jonas Bendiksen og William Klein som er de store trekkplastrene, bare for å nevne noen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen