Reklame via blåtann

Mobiltelefonen din har lenge vært en reklamefri oase. Strenge regler for utsending av reklame og mangel på gode måter å formidle reklamen har gjort at reklamebransjen har latt mobiltelefonen din være i fred til nå, og kun personer som har godtatt reklame har fått det via SMS.

Men nå kommer reklamebølgen også til mobiltelefonen. I forbindelse med Norges-lanseringen av spillefilmen Scary Movie 4 vil ditributøren Buena Vista International ta i bruk blåtann-teknologi for å spre reklame til telefonen din. Løsningen, som er levert av Eurobate, skal plasseres på T-banestasjonen i Majorstua.

Om brukerene velger å skru på blåtann-funksjonen, vil de få spørsmål om de vil motta og lagre filmplakaten som bakgrunn på telefonskjermen. Brukeren må være innenfor en radius av 50 meter fra blåtannsenderen for å kunne motta reklamen, og kan ikke bevege seg ut av senderadiusen før han eller hun har mottat sendingen.

Gammelt nytt
Og løsningen er ikke ny. Allerede i fjor sommer ble løsningen tatt i bruk på togstasjoner i London der det ble reklamert for Colplays album "X&Y". Med store TV-skjermer og blåtannsendere ble folk oppfordret til å aktivere blåtann-funksjonen på telefonene sine, og over 87 000 telefoner ble registrert. Av dem valgte hele 15 000 telefoner å følge kampanjens oppfordring og laste ned Coldplay-innhold til telefonen sin.

Ettersom mobiltelefoner blir stadig mer avanserte, er det snart ingen grenser for hva slags reklame som kan spres. Om reklamen gjelder musikk eller film kan brukeren for eksempel få tilsendt en ringetone klippet fra en bestemt låt eller kanskje traileren til den aktuelle filmen. Blåtannreklamen har også den fordelen at du slipper å stoppe opp for å lese reklamen, og i stedet kan lagre den for så å ta en titt på det en gang du har anledning.

Et godt eksempel på at det kun er kreativiteten som setter grenser er den britiske TV-kanalen Channel 4 sitt siste reklamestunt. For å gjøre folk bevisst på en av kanalens nyeere dokumentarserier kunne mobilbrukere få tilsendt korte klipp fra serien. I dette tilfellet ble det plassert ut 15 reklameplakater på undergrunnsstasjoner i London, og etter planen skal dette i nær fremtid utvides til å bli et permanent blåtannettverk av reklameplakater i den britiske hovedstaden.

Ettersom slike blåtannutsendinger har svært lave kostnader, ser flere store reklamebyrå potensialet i blåtannreklame. Etter at løsningen ble lansert for vel et år tilbake har flere av verdens større byer hatt innslag av blåtannreklame, og i mange byer fins det nå konkrete planer om å bygge store nettverk av reklamespredere.

Flere utfordringer
Men selv om reklamebyråene nå øyner nok en stor melkeku i det fjerne, har også blåtannreklame en del utfordringer. Blant annet er det et problem at de færreste går med blåtannfunksjonen skrudd på. Mange er heller ikke bevisst over at de har blåtann på telefonen sin, eller vet kanskje ikke hvordan de skal skru på funksjonen, og det gjør at mange potensielle kunder forsvinner i det blå.

En kanskje enda større, og voksende utfordring, er at faren for spredning av virus gjør at mange vegrer seg for å ta imot sendelser over blåtann. Det meste av mobilvirus som har spredt seg har nettopp brukt blåtann, og en tidligere virusrammet mobilbruker vil nok tenke seg om minst to ganger før han eller hun sier ja til å motta et vedlegg via blåtann.

Men uansett utfordringer så er det ingen tvil om at mobiltelefonen blir stadig mer utsatt for reklamebombing, og at den en gang så fredelige oasen snart kommer til å herjes av mattilbud fra Rimi og gode råd om hvilken film du må se. Vi kunne tildigere i år melde at reklame nå for alvor vil komme til telefonen, og det er en utvikling som nok vil bli vanskelig å stoppe.

(Kilde: Kampanje, NY Times, Propaganda)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen