Regjeringen krever åpent format

Fornyingsminister Heidi Grande Røys har i dag overlevert et dokument fra det såkalte Standardiseringsrådet der de kommer med retningslinjer for hva slags formater offentlige nettsteder skal bruke:

  • Dokumenter: Ved utveksling av dokumenter mellom offentlig sektor og innbyggere/næringsliv skal PDF brukes på dokumenter som ikke skal redigeres videre, og Open Document Format (ODF) på dokumenter som skal kunne redigeres videre.

    Det offentlige skal kunne motta dokumenter i formatene PDF, JPEG, PNG og ODF fra publikum. I praksis betyr dette at du skal kunne sende alle disse formatene til et offentlig nettsted uten å risikere få dette i retur med beskjed om at de ikke kan åpnes.

  • Lyd: Skal kodes med Vorbis, og pakkes inn i Ogg. Om det brukes ukomprimert lyd, skal FLAC bruker. Det anbefales også å bruke MP3 som tilleggsformat, spesielt i situasjoner der det ikke kan forventes at brukerne har støtte for Ogg Vorbis eller FLAC, som for eksempel på mobile enheter.

  • Video: Skal kodes i Theora, og da med lyden i Vorbis. Disse skal så pakkes inn i Ogg. Rapporten anbefaler også her et format som flere brukere har tilgang til, da H.264, lyd i AAC og pakket inn i MP4.

  • Bilder: For bilder skal JPG brukes, alternativt PNG eller GIF. Vektorgrafikk skal være i SVG, alternativt PNG.

Standardiseringsrådet foreslår at alt som finnes av lyd og bilde på offentlige nettsteder skal følge disse standardene for nytt lyd- og videoinnhold senest 1. januar 2012, og at tidligere publisert innhold skal være konvertert senest 1. januar 2014.

Standardene skal ut på høring, og vedtas så raskt som mulig, kanskje allerede til sommeren.

Rapporten finner du på regjeringen.no (PDF-fil).

(Kilde: NRKbeta)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen