Registrerer kineserne

I høst ble alle uregistrerte kontantkort i Norge koblet fra GSM-nettet, slik at du ikke lenger kan ringe eller sende meldinger anonymt. Formålet med tiltaket er blant annet at du ikke skal kunne sende slibrige meldinger til naboen eller selge narkotika over telefon - uten risiko for å bli avslørt.

Nå følger kineserne etter med det samme tiltaket, og har gitt uregistrerte mobilbrukere frist frem til slutten av juni neste år med å registrere seg med navn og annen personalia. Etter denne perioden vil samtlige uregistrerte telefonnummer bli koblet fra nettet.

Over 60 millioner anonyme brukere
Mens det i Norge var et overkommelig antall uregistrerte mobilnummer, er situasjonen i Kina ganske annerledes. Det finnes nemlig hele 200 millioner kontantkortbrukere i landet, og 30 prosent av disse er uregistrerte. Dette betyr at man i løpet av et halvt år skal registrere over 60 millioner mennesker.

Regjeringen i Kina begrunner registreringen med at de vil ha slutt på anonyme trusler og mobbing over telefon, men det spekuleres i hvor vidt styresmaktene i landet har andre, litt mer lyssky hensikter.

Det kommunistiske landet innførte nemlig retningslinjer for bruk av tekstmeldinger forrige måned, i frykt for at ungdommen skulle arrangere aksjoner og opprør mot regjeringen. Retningslinjene ble innført etter at flere demonstrasjoner ble organisert ved hjelp av tekstmeldinger. Styresmaktene begrunnet allikevel det nye regelverket med at de ville stoppe svindel og utpressing, og opplyste om at de som brøt reglene ville bli straffet.

Man kan imidlertid ikke straffe noen hvis man ikke vet hvem de er, så frem til sommerferien neste år kan kinesisk ungdom fortsatt organisere demonstrasjoner uten å risikere fengselsstraffer og bøter.

(Kilder: Mumbai Mirror, Telecom Asia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen