Regionsavisene får frilans-pepper

Siden mars i fjor har "de fem store" regionsavisene i Norge (Bergens Tidende, Aftenposten, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen) latt sirkulere frilansfotografier seg imellom uten at fotografene har fått ekstra betalt for dette. Det liker frilansfotografene svært dårlig, og har nå sendt et åpent brev til avisene hvor de forlanger å få en avtale for viderebruk av bildene.

Sakens kjerne er at de fem store avisene inngikk en avtale med sine fast ansatte fotografer i fjor, hvor de fikk betalt et tillegg mot at bildene kunne brukes fritt mellom avisene. Etter at avtalen med de fast ansatte var i boks, begynte imidlertid avisene også å utveksle frilansfotografier seg imellom, uten at disse fotografene ble varslet.

I brevet til regionsavisene, som 41 frilansfotografer har underskrevet, henvises det til Lov om opphavsrett til åndsverk. I brevet varsles det også om at avisene vil motta fakturaer for bilder avisene har brukt uten vederlag.

- Prinsippsak

Fotograf Paul S. Amundsen sier at dette er en viktig prinsippsak for frilansfotografene.

– Vi kan ikke ha det slik at avisene praktiserer fri flyt av våre bilder uten at det er avtalt med oss, uttalte Amundsen til Journalsten.no den 8. april.

Han tror ikke det er snakk om mye penger, men fremholder at det er prinsippet som er viktig i saken.

Redaktør i Bergens Tidende, Einar Hålien, lovet til samme avis at det skal bli en avklaring mellom avisen og frilasfotografene, men at han da ikke hadde mottatt og dermed ikke fått vurdert brevet.

På dagsorden i avisene

Når Akam ringer Paul S. Amundsen for å høre hvordan saken går, kan han fortelle at ting har begynt å røre på seg.

- Det har vært noen møter de siste dagene, og klubblederne skal ha vært i møte med ledelsen. Men jeg har ikke hørt noe mer, og vet ikke hva utfallet har blitt, forteller han til Akam.

- Det virker som om de nå tar tak i saken, men jeg tror nok det tar litt tid. NJ jobber parallelt med problemet og skal ha møte den 16. april, sier han.

(Kilde: Journalisten.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen