Refser DAB-lyden

Refser DAB-lyden

Det nye bakkenettet for radio, DAB, har blitt debattert helt siden teknologien kom som en avtager etter det analoge FM-nettet. En ny forskningsrapport viser at kvaliteten på det nye DAB-nettet er langt i fra så god som man skulle håpet på.

I følge rapporten fra Sverre Holm ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo preges DAB-lyden av "et usmurt stereobilde og ullen diskant". Holm har analysert DAB-lyden gjennom en vanlig DAB-radio og via vanlige sendinger på DAB-nettet.

DAB-kanaler sender med 128 kilobit/s, og i følge Holm er dette dårligere kvalitet enn ved et godt mottak av FM-signaler.

Hovedgrunnen til den dårlige lydkvaliteten skal komme av en gammel standard for lydkompresjon. Hvis man hadde benyttet seg av nyere teknologier som MP3 og ACC ville mange flere kanaler med høyere lydkvalitet kommet inn på DAB-nettet.

Selv om den nye DAB-teknologien har fått mye kritikk, er det ikke bare ulemper med det. En stor fordel er at signalene kommer seg gjennom fjell og åser, der FM-signalene svikter.

Dessuten skal radiokanaler som har en lydkvalitet på 160 kilobit/s gi merkbart bedre lyd enn vanlige FM-sendinger gjør.  Foreløpig benytter P2, Alltid Klassisk 1 og P4 seg av dette.

Dette vil nok bli bedre etter hvert ettersom DAB-nettet stadig er under utvikling. Til sommeren vil det være plass til flere kanaler med høy lydkvalitet.

Norges beste mobilabonnement

Januar 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen