REFLEKSJON: Mobilkameraet er fremdeles en liten pusling
Refleksjon
(Bilde: Shutterstock.com/Fujifilm/Samsung)

Mobilkameraet er fremdeles en liten pusling

Mobilkameraet stjeler stadig flere bilder, men er det egentlig så lurt?

Mennesker

La oss ta de to første eksemplene: Her har jeg fotografert henholdsvis en kollega og et stykk småfolk. Førstnevnte er fotografert i svakt motlys og med blits.

Samsung S4.
Samsung S4.Foto: Kjersti Stuestøl
Fujifilm X20.
Fujifilm X20.Foto: Kjersti Stuestøl

Merk hvordan S4 undereksponerer selve personen for å få en gjennomsnittlig eksponering over hele bildet, mens X20 i det minste registrerer at hun er hovedmotivet og får til en noenlunde grei eksponering av henne.

Turbotrollunger

Minimennesker holder seg sjeldent i ro lenge av gangen, så å fotografere disse krever sitt av autofokus og hurtighet i kameraet. Her er et eksemplar av arten fotografert innendørs.

Samsung S4.
Samsung S4.Foto: Kjersti Stuestøl

Her kommer S4 rett og slett til kort. Blitsene har tydelig vært ubehagelig for den lille fotomodellen, som kniper øynene igjen. Av en serie bilder, er dette det eneste som var i nærheten av å være skarpt og det er langt unna å være brukbart. 

Hvor holdbart er det egentlig å ta et titalls bilder for å få noe som er i nærheten av å være  pikslene sine verdig? Sannsynligheten er stor for at innen du har gjort det, har øyeblikket passert og du har misset sjansen din. 

Hadde du derimot knipset et par bilder med et kompaktkamera, kunne du heller endt opp med noe slikt:

Fujifilm X20.
Fujifilm X20.Foto: Kjersti Stuestøl

Bildet tatt med X20 er både bedre eksponert og kjapt nok fanget – og vil ikke forårsake noen forgremmelse i familiens fotoalbum.

Stillestående motiver inne og ute

Hva så når mobilkameraet tar turen ut? Som tidligere nevnt klarer mobilkameraet seg noe bedre når forholdene er optimale: godt med lys og motiver som ikke beveger så alt for mye på seg. 

La oss først kikke på en detalj fra Stortinget. Det har tross alt stått på samme plass i nesten 150 år, så stort mer stillestående får det ikke blitt.

Samsung S4 Fujifilm X20

Utendørs gjør S4, som forventet, en ganske grei jobb. Som utsnittet i 100 prosent nedenfor viser, er det en anelse mer støy i bildet, men ikke verre enn at det absolutt er brukbart så lenge man ikke pikselkikker alt for hardt.

Detalj i hjørnet, S4 vs. X20.
Detalj i hjørnet, S4 vs. X20.Foto: Montasje/Kjersti Stuestøl

Moiré sa du?

Spikersuppa i motlys blir en større utfordring. Her kan vi se både mer støy i de mørke partiene og himmelen, samt fargefeilbrytning i vanndråpene.

Hvorvidt dette er forstyrrende nok til å være et problem er tvilsomt, men det gir en viss pekepinn på hvilke områder kompaktkameraene har kommet lengre på enn sine mobile frender.

Samsung S4 Fujifilm X20

 I utsnittet hentet fra toppen av bildet, blir dette tydeligere.

100 prosent, S4 vs. X20.
100 prosent, S4 vs. X20.Foto: Montasje/Kjersti Stuestøl

Hva så når mobilkameraet får prøve seg på et stillestående motiv i litt mer dunkel belysning?

Samsung S4, ISO 320 Fujifilm X20, ISO 640

Sånn umiddelbart kan man se at begge kameraene bommer litt på hvitbalansen. Merk også at S4 valgte å fyre av blitsen, uten at denne hadde futt nok til å utgjøre noen forskjell. X20-bildet er tatt uten blits.

100 prosent, S4 vs. X20.
100 prosent, S4 vs. X20.Foto: Montasje/Kjersti Stuestøl

Begge bildene er fulle av støy og ikke spesielt pene når vi pikselkikker ved 100 prosent, men til tross for at automatikken i X20 har valgt en dobbel så høy ISO-verdi som S4, er bildet tatt med X20 betydelig skarpere.

En slags konklusjon

Hensikten med eksempelbildene vist ovenfor og med denne teksten generelt er å gi en pekepinn på hvorfor tiden ennå ikke er inne for å legge bort kameraet til fordel for mobilen.

I de aller, aller fleste fotosituasjoner vil kompaktkameraet klare seg bedre enn sin mobile motpart. Riktignok kan mobilbilder knipset utendørs og i kameravennlige lysforhold (godt opplyst uten motlys eller for mye lys) være helt brukbare, men hvor ofte er det man fotograferer under optimale forhold?

Kompaktkameraet er fremdeles overlegent mobilkameraet innendørs og ved fotografering av mennesker, da særlig fotografering av små urokråker. Mobilkameraet fokuserer for tregt og blitsen gir ikke særlig pent opplyste bilder til at resultatet blir mye å hoppe i taket for.

en fersk spørreundersøkelse svarer da også en stor andel av de som var misfornøyde med utskriften av feriebildene sine, at det nettopp var dårlig kvalitet på bildene tatt med mobiltelefonen som lå til grunn for skuffelsen.

Ja, det beste kameraet er «det du har med deg», men om du skal fotografere ved en spesiell anledning eller dokumentere ferien din, bør du fremdeles, for bevaring av minnenes skyld, ha med et dedikert kamera.

Har du ikke et dedikert kamera, sier du? Her får du noen tips til hvordan du kan gjøre et smart kjøp »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen