Refleksjon
Noen tusenlapper til overs? Da kan du satse på et ultrabredt flerskjermsoppsett. Her representert ved tre ganger Acer Predator X34. (Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Hvorfor velge ultrabredskjerm fremfor en «vanlig» skjerm?

Vi ser litt på fordeler og ulemper ved det «nye» 21:9-formatet.

I fjor høst testet vi Dell U3415W – en skjerm som ikke er som alle andre skjermer. «W»-en i modellbenevningen har med vidden å gjøre, for her får du skikkelig widescreen – ja nettopp sånt filmformat som gjør sitt beste for å fylle hele synsbredden din, men som også er grunnen til at du får svarte striper øverst og nederst på TV-en når du skal kose deg med en klassisk «sverd og sandal»-film.

Med mindre du har en ekstra bred TV da.

For det klassiske widescreen-formatet, der forholdet mellom skjermens bredde og høyde kan uttrykkes som 21:9, er ikke helt nytt. Det er bare ganske nytt når vi snakker om skjermer i hjemmet, ettersom det jo er 16:9 som er dagens norm i TV-en i stua, på de fleste bærbare og på PC-monitoren.

Men nå ser vi at de enda bredere skjermene også begynner å dukke opp i kontorlandskap og på pulter over det ganske land. Med dette har widescreen-begrepet fått et problem – «bredformat» brukes også en del på norsk – siden det jo kan spenne i forskjellige bredder. Siden mange allerede tenker på 16:9 som widescreen, trengte industrien og forhandlere et nytt begrep for 21:9-formatet.

«Ultra widescreen» ser ut til å ha blitt greia. Vi skulle gjerne kortet det ned til bare «ultrawide», men dette har LG tatt som varemerke for sine ekstra brede skjermer.

Dell U3415W   Les mer »

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (13)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen