Redde for RFID

RFID(Radio Frequency Identification)-teknologien blir stadig mer utbredt. Store merkevarekjeder som Walmart og Gilette har allerede tatt i bruk RFID-merking for å holde styr på produktene sine, kjæledyr merkes som aldri før, og flere steder har til og med reklameplakater blitt merket med radiobrikkene.

Bare i fjor ble det produsert 600 millioner RFID-brikker, og det er spådd at antallet vil være 450 ganger høyere om ti år. Den raske utviklingen blir imidlertid ikke like godt mottatt av alle, og mange mener de små radiosenderne er en stor trussel for privatlivets fred.

For eksempel har du ikke noen garanti for at uvedkommende ikke kan lese av personaliaen din, hvis du har et pass med radiobrikke. I fremtiden vil du sannsynligvis kunne betale med en RFID-brikke som har lagret kontonummeret ditt, sammen med navn, adresse og andre opplysninger. Hvis i tillegg butikkproduktene har RFID kan man overvåke hva du handler.

Tok bilder av kundene
Sminkeprodusenten Procter & Gamble har et av de verste tilfellene, da de i 2004 brukte radiobrikker for å utløse et kamera, som tok bilder av kunder som kjøpte leppestift.

Teknologien kan også misbrukes av kriminelle, ved for eksempel å feste brikker eller lesere på mennesker for å tappe informasjon fra dem.

Det er imidlertid ikke bare etiske problemstillinger i forbindelse med bruk av RFID. Også kompatibilitet mellom forskjellige nasjoner skaper kluss i systemet. Det er nemlig ikke alle land som bruker samme standard, slik at radiobrikkene blir ubrukelige straks de passerer landegrensen. Dette gjør det vanskelig for eksportselskaper å holde kontroll på varene.

Europakommisjonen skal i juni i år drøfte eventuelle problemer med RFID, og samtidig prøve å finne løsninger på hvordan teknologien kan gjøres mest mulig universell. Resultatet blir offentliggjort i en rapport som kommer i september.

(Kilder: PC Advisor, Heise Online, The Register)

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen