Guide

Redd slettede filer

Stadig mer av det vi har og produserer, eksisterer i dag utelukkende i digital form. Musikk, film, brev (e-post), jobb og bilder ligger på harddisker og minnepinner i form av tusenvis av filer. Moderne lagringsteknologi gjør at vi får plass til fasinerende (og farlig) mye data på samme enhet, men som kjent er det ikke spesielt lurt å ha alt på ett - og kun ett - sted.

Be smart - backup
Du vet selvfølgelig at sikkerhetskopiering er viktig, men verdien av gode backup-rutiner synker egentlig først helt inn når du mister minnepinnen med et halvt års skolearbeid, eller sitter der med en tom harddisk som skulle vært full av bilder. I etterpåklokskapens lys høres backup ut som en overlegen plan. Derfor bør du først lese denne artikkelen om sikkerhetskopiering.

Men selv om du skulle ha slurvet med sikkerhetskopieringen er det ikke nødvendigvis en fullkommen katastrofe - men det kommer også litt an på hva som egentlig har skjedd. Spesielt når vi tenker harddisker er det viktig å huske dette er høyteknologiske vidundere med mange bevegelige deler. De kommer riktignok med flere års garanti, men garantien vil ikke gi deg dataene tilbake - kun en ny disk.Slettet, men ikke borte
Hvis diskfeilen er mekanisk - noe som typisk kjennetegnes av en lite hyggelig "klunking" fra harddisken - er det gjerne lite du kan gjøre selv. Det finnes dog profesjonell help å få fra spesialiserte dataredningsfirmaer som Ibas og IPnett. Men tro oss når vi sier at det er langt mer lønnsomt med forebyggende backup.

Som oftest er det likevel andre grunner til at filene dine er blitt borte. De kan ha blitt slettet av en uforsiktig bruker, du kan ha hatt problemer med virus eller på uforklarlig vis klart å formatere disken eller minnekortet ditt. Og da har du straks bedre muligheter til å kunne hjelpe deg selv.

Vanligvis blir nemlig ikke en datafil plutselig borte, ikke engang når du tømmer papirkurven din. Det som skjer er at filsystemet (som er ansvarlig for å organisere og holde orden på alle filene) "glemmer" fila og klassifiserer det området på disken som ledig plass. Dataene som fila består av er der altså også etterpå, men sjansen er der for at filsystemet vil bruke den plassen til en ny fil (og skrive over den gamle) dersom du bruker disken/partisjonen aktivt. Skjer dette vil ikke den opprinnelige fila kunne reddes.

Så dersom du har muligheten anbefaler vi å ikke bruke harddisken i det hele tatt hvis uhellet skulle være ute. Det sikreste er å koble den opp som ekstradisk til en annen datamaskin og ta det derfra.

Filreddende programvare
Med de rette verktøyene kan du finne igjen "slettede" filer siden de i praksis eksisterer helt til de overskrives av en annen fil. Det finnes nå faktisk flere gode (og gratis) alternativer som støtter både FAT og NTFS filsystemer. Her lister vi noen av våre favoritter, og husk - får du ingen resultater med et program kan det hende du har mer hell med et annet.

Recuva
Folkene bak CCleaner har flere triks på lager enn ren maskinrens. Recuva (ikke å forveksle med den ambulansekjørende rap-artisten med samme navn) gjør en god jobb med å finne slettede filer - ikke bare på harddisk, men også eksterne enheter som minnekort, -pinner og MP3-spillere. Du kan søke etter bestemte filtyper, og Recuva vil fortelle deg hvor gode muligheter du har til å redde hver fil. Støtter Windows 98 og nyere.PC Inspector File Recovery / Smart Recovery
Gjør mye av samme jobben som Recuva, men er egentlig to programmer. File Recovery er grundig og god med harddisker, mens Smart Recovery spesialiserer seg mot gjenoppretting av bilder på minnekort. Støtter Windows opp til og med XP.

CD Recovery Toolbox Free
Harddisker og minnekort er en ting, men hva med optiske medier? Dette programmet går gjennom skadede plater (CD, DVD, HD DVD, Blu-ray) og forsøker å redde så mye data som mulig. Støtter Windows 98 og nyere versjoner.

TestDisk & PhotoRec
Gode gratisprogrammer for Mac og Linux er det et stykke mellom i denne kategorien, men dersom du ikke er redd for mangelen på grafisk brukergrensesnitt er de to søskenprogrammene TestDisk og PhotoRec gode alternativer. TestDisk er for å fikse feil på harddiskens filsystem, mens PhotoRec ignorerer filsystemet og bare prøver å hente ut data (også fra minnekort, CD-ROM, MP3-spillere ++). Dette er kraftige verktøy som støtter de fleste kjente filsystem og operativsystemer.


Artikkelen ble første gang publisert juli 2009.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen