Guide

Redd for skyhøye mobilregninger i ferien?

Å reise på sommerferie er for mange den dyreste investeringen de har i løpet av et år. Etter å ha spart i månedsvis for å få råd til fly og hotell til hele familien, middag på resturant hver dag og andre utgifter, tømmes kontoen ofte i løpet av et par uker.

Når du da solbrun, blakk og tilfreds kommer tilbake til Norge, er det kjipt å få en bombe av en mobilregning i posten. Dette er imidlertid ikke nødvendig, og kan unngås ved å gjøre noen få, små grep.

Velg riktig nett
Når du lander i et annet land, tar det ikke lang tid før det dukker opp et eller annet ukjent operatørnavn på mobilskjermen din. Dette skifter gjerne flere ganger i løpet av ferien. Det du skal være obs på er at det kan være skyhøye prisforskjeller på forskjellige nett, særlig dersom du er utenfor Europa.

Et spesifikt eksempel er dersom du er Telenor-kunde og befinner deg i Brasil. Hvis du ringer fra nettet til TIM Celular koster det 15,57 kroner per minutt å ringe hjem til Norge, mens det koster 27,13 med Nextel. Prisforskjellen på en ti minutters samtale er altså på 120 kroner.

Når du kommer frem bør du straks navigere deg frem til valg av nettverk i telefonmenyen, slå av automatisk operatørvalg og velge den operatøren som er billigst.

Alle operatørene i Norge har en oversikt over prisene for å ringe via en utenlandsk operatørs nett. Før avreise bør du ta en kjapp tur inn på hjemmesiden til leverandøren din og notere deg de billigste nettene i landet du skal til, så sparer du fort mye penger.

Dersom du ikke har behov for å være tilgjengelig for alle kontaktene dine, kan du også vurdere å kjøpe deg en kontantkortpakke i landet du skal til, og sende nummeret til de du vil skal kunne kontakte deg. Dermed har du full kontroll over forbruket, og får oftest ganske greie priser på ringeminuttene.

Hold deg unna mobilt internett
Har du planer om å surfe på internett via mobiltelefonen mens du er på ferie? Det er en svært dårlig idé.

Prisen for å surfe på mobiltelefonen varierer fra land til land, men er generelt mange ganger dyrere enn i Norge. I noen tilfeller betaler du opp mot 200 kroner per MB.

Hvis du absolutt må på internett må du prøve å generere minst mulig data mens du surfer. Dette gjøres ved å velge en nettleser som tilpasser nettsidene til mobiltelefonen før du laster dem. Opera Mini er et bra alternativ, som også er gratis å laste ned. Mer om pris på internettsurfing finner du i artikkelen "Ikke surf deg i prisfella".

Hvis telefonen din er stilt inn til å hente MMS automatisk bør du også slå av denne funksjonen. Å motta en MMS teller nemlig som internettbruk. Det samme gjelder e-post.

Reserver deg mot telefonsalg
I utlandet betaler du for å motta samtaler. Det kan altså være en idé å reservere seg mot telefonsalg, så slipper du unødvendige henvendelser som koster deg penger.

Bruk hodet
Selv om du gjør alle grepene som er nevnt ovenfor, må du ha i bakhodet at det likevel vil bli langt dyrere å bruke telefonen utenfor landegrensene. Selv om du savner kjæresten din som sitter hjemme i regnet bør du altså prøve å begrense godnattsamtalene til noen minutter istedenfor en halvtime. Det er heller ikke anbefalt å sende MMS-bilder av hver eneste attraksjon du kommer over.

God ferie!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen