Redd for ny teknologi?

Etter en urimelig lang ventetid har vi nå endelig tredjegenerasjons telefoni i Norge. Dette åpner for å ta i bruk et helt nytt spekter av tjenester, som videotelefoni, streaming av musikk og andre tilbud som krever at operatørene ikke sitter og melker GSM-nettet for alt det er verdt.

Svenskene holder følge med utviklingen
Mens de aller fleste Telenor-kunder i landet nå kan hygge seg med diverse 3G-tjenester, ser vi at NetCom betaler i dyre, dog velfortjente summer for å ikke ha oppfylt konsesjonskravene til 3G-lisensen. Ting går med andre ord tregt. Vi trenger imidlertid ikke løfte blikket lenger enn til våre svenske naboer for å se hvordan ting burde være.

Svenske mobilbrukere ser nemlig ikke på UMTS som noe nytt og spennende, de har tross alt hatt tilgang til denne teknologien i et par år nå. Antagelig ville selv ikke den eldre garden i Sverige løftet blikket dersom man begynte å snakke om videotelefoni - En funksjon som her til lands blir omtalt som "fremtidens mobilteknologi" av entusiastiske tabloidskribenter.

Norge er faktisk så sent ute at de fleste produsentene ikke engang gidder å lansere 3G-modellene sine her til lands. Dette til tross for at vi nå har 3G. Rett over landegrensen finner man et betydelig større utvalg av mobiltelefoner, som fungerer ypperlig også her.

Finske Nokia er kjent for sine nærmest dumdristige lanseringer av nye konsepter, og viser at de ikke er redde for å gå på en smell. Dette er sannsynligvis årsaken til at de per i dag også er alene om å ha lansert 3G-telefoner på det norske markedet.

Slagkraftige krefter på vei
Noe som kan tenkes å blåse litt liv i saker og ting, er at Telenor og NetCom får en ny konkurrent, forhåpentligvis før årsskiftet. Denne aktøren har navnet 3, og er kjent for å kjøre knallhardt ut med både ny teknologi og dristige tilbud. Ressurssterke krefter i bakhånd gjør at denne operatøren ikke går av veien for å drive med hardt underskudd under etableringsfasen i de landene de bestemmer seg for å slå rot.


Det som trengs for å få fart på sakene ?

3 har lenge vært aktiv på svensk jord, og har nok hatt en del å si for utviklingen i landet. Nylig annonserte operatøren at de vil bli blant de første i verden til å ta i bruk en ny teknologi, som innebærer en seksdobling av dagens makshastighet på UMTS-linjene. Denne teknologien skal etter planen lanseres i Sverige i løpet av de neste ti månedene.

Vi krysser fingrene for at 3 vil spre noe av den nytenkende holdningen sin over til de to andre lisensinnehaverne i Norge, slik at vi kan holde følge med utviklingen i andre deler av Europa. Dette er også sannsynlig. Hvis 3 følger utviklingen i samme hastighet som de pleier, mens Telenor og NetCom nekter å løsne på håndbrekket, kan man spå en dyster fremtid for de to sistnevnte. Man kan som kjent ikke melke en død ku.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen