(Bilde: Shutterstock/ Peshkova, Pixel Embargo)

Nærmer vi oss dommedag for det åpne Internett?

Politikere vil beskytte din rett til å surfe på akkurat hva du vil.

Er det rett og rimelig at Internettilbydere (ISP-er) skal få bestemme hvilke nettsider du skal ha tilgang til? Det synes en rekke amerikanske selskaper.

ISP-en Verizon fikk i forrige måned presset gjennom en rettslig avgjørelse i en føderal domstol i USA, som opphevet den såkalte nettnøytraliteten. At man ikke skal forskjellsbehandle innholdsaktørene på Internett. Årsaken til den rettslige avgjørelsen var imidlertid en uheldig formulering i lovverket, og ikke at at kringkastingsmyndighetene FCC var uklar i sine intensjoner.

Nå har en gruppe amerikanske senatorer skrevet et brev til FCCs styreformann Tom Wheeler, hvor de snarest råder ham til å få på plass ny lovgivning som vil sikre nettnøytraliteten, skriver The Verge.

"Vi skriver dette for å oppfordre deg til raskt å beskytte Internettbrukerne og det åpne Internett. Forbrukere, entrepenører og innovatorer fortjener å vite at deres rett til å se eller bruke innhold og tjenester slik de ønsker på nettet, vil bli beskyttet," skriver senatorene i brevet.

Også USAs president Barack Obama skal ha sagt at han er negativ til å oppheve nettnøytraliteten, som ISP-ene ønsker.

Viktigere enn folk flest skjønner?

Nettnøytralitet vil enkelt forklart bety at alle nettsider og Internettjenester i prinsippet har samme rettigheter. En ISP kan for eksempel ikke prioritere å gi Netflix eller YouTube høyere hastigheter enn sider og tjenester de ikke nødvendigvis synes fortjener det, som aktivistnettsider eller pornotjenester på Internett, hvis det er nettnøytralitet.

Les mer om nettnøytralitet hos Hardware.no

Dersom lovgivningen endres, kan du ende opp med å få et Internett som er filtrert, eller  kanskje sensurert, av de som leverer Internettilgang. ISP-ene vil dermed være i posisjon til å kreve mer penger fra innholdstilbyderne for å gi tilgang til deres innhold, noe som fort kan ta knekken på for eksempel mindre nettsider, blogger, små bedrifters nettsider eller nettsidene til non-profit-organisasjoner.

For øvrig har også Telenor tatt til orde for noe av det samme i Norge »

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen