RED rett i strupen på Canon

Scarlet lansert i går.

I går lanserte RED sitt nyeste familiemedlem, Scarlet-X. Dette ble gjort samme dag som Canon annonserte sitt nye filmkamera, Cinema EOS C300, og fremstår på denne måten som en liten krigserklæring til Canons nyeste utfordrer i kampen om filmskapernes gunst.

Les også: Canon frir til filmskaperne

RED slapp Scarlet samme dag som Canon annonserte sitt nye videokamera Cinema EOS C300.
RED slapp Scarlet samme dag som Canon annonserte sitt nye videokamera Cinema EOS C300.

Red Scarlet-X ble annonsert for over tre år siden, og det ble også vist frem en prototype på CES i år. Den endelige versjonen som nå er lansert ligner mer på sine brødre, og er i bunn og grunn en liten firkantet boks. Systemet er modulbasert, slik at man har en "hjerne" og kan selv velge hvor mye utstyr og tilbehør man trenger. Dette gjør kameraet veldig fleksibelt, en fordel om man f. eks planlegger å bruke kameraet i et fjernstyrt helikopter.

Les også: Se den flyr!

Selve
Selve "hjernen" i det modulbaserte systemet til RED Scarlet.

Rent segmentmessig plasserer Scarlet-X seg som en lillebror til nylanserte RED Epix-x. I bunn og grunn er det mye av det samme kameraet, men det koster litt mindre.

Epix-x er vesentlig bedre på antall bilder per sekund på alle oppløsninger, og det er spesielt på dette punktet de to kameraene skiller seg mest fra hverandre.

  Tekniske spesifikasjoner på RED Scarlet-X:
 • Ny Mysterium-X 5K-sensor med en oppløsning på 5120 x 2700 piksler
 • 5K FF REDCODE RAW fullformat stillbilde med hastighet opptil 12 fps
 • 4K HD REDCODE RAW 1-30 fps
 • 3K HD REDCODE RAW 1-48 fps
 • 1080p REDCODE RAW 1-60 fps
 • 1K REDCODE RAW 1-120 fps
 • Bilderater: 23.98, 24, 25, 29.97, 47.96, 48, 50, 59.97 bilder per sekund
 • Utgangsporter: HDMI ut og HDSDI ut
 • Lagringsmedium: SSD (sidemodul medfølger)
 • Monitormuligheter: REDs 5" trykkfølsomme monitor eller BOMB elektronisk søker (begge må kjøpes separat)
 • Fatning til Canon EF eller PL
 • Les også: RED Epic-x er i salg

  Kameraet kan som nevnt over ta stillbilder i 5K oppløsning inntil 12 bilder per sekund. I tillegg kan man filme med en oppløsning på 4K, med inntil 30 bilder per sekund. Går man ned i oppløsning kan man øke bilderaten, men det er uansett langt igjen til Epic-x som kan skyte 4k med inntill 125 bilder per sekund. Til sammenligning har Canons nye videokamera Cinema EOS C300 en bildebrikke med oppløsning tilsvarende 4k, men dette kameraet kan bare filme i full-HD. Scarlet har mulighet til å behandle 400 megabit per sekund, som skriver direkte til SSD-disken. Dette er vesentlig raskere enn C300, som bare behandler 50 megabit per sekund. Scarlet kommer med standardfatning til Canons EF-fatning samt PL-fatning, men har også mulighet til å bruke optikk fra andre produsenter, blant annet Nikon.

  Mens du må vente til neste år før du kan få tak i et Canon Cinema EOS C300, kan man bestille RED Scarlet-x allerede nå, med leveringsdato fra 17 november 2011 hvis du skal ha PL-fatning. Skal du ha EF-fatning er første leveringsdato ca 14 dager senere, 1. desember 2011. Versjonen med PL-fatning koster 11 250 amerikanske dollar, eller rett i underkant av 65 000 norske kroner.

  Versjonen med EF-fatning er litt billigere, og ligger på 9750 amerikanske dollar eller ca 55 000 norske kroner. I tillegg må man beregne utgifter på optikk, monitor eller søker og andre ting man ønsker. Scarlet-x selges derfor også som "kit" til ca 14 000 amerikanske dollar eller ca 80 000 norske kroner, uten optikk. Direkte billig er det ikke, men tatt i betraktning av at Canons nye videokamera har en anbefalt utsalgspris som er dobbelt så høy er ikke prisen så aller verst allikevel.

  Les også: Imponerende testvideo fra RED Scarlet

  Kilder:
  www.theverge.com
  www.red.com

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen