Reagerer på Giskes piratkamp

Forrige uke gikk kulturminister Trond Giske ut og proklamerte at han vil at Norge skal implementere ny lovgivning mot pirater. Han vil vurdere å følge lovene som Frankrike og England har implementert og frata nordmenn nettet om de laster ned piratkopierte varer. Forbrukerrådet går nå ut og advarer mot Giskes utspill.

Vil ta nettet fra piratene
Giske uttalte forrige uke til NRK at det er på høy tid at pirater på nettet straffes når de laster ned piratkopiert musikk, filmer eller programmer. Han mener det er grunnlag for at Norge bør implementere samme lover som Frankrike og England. Her vil nå personer som laster ned piratkopierte varer få to advarsler. Tredje gangen de blir tatt vil nettforbindelsen fratas lovbryterne. Forbrukerrådet mener opphavsretten skal respekteres, men forslag som dette er lite rasjonelle.


Trond Giske mener det bør vurderes om norske pirater skal fratas nettilgangen.

- Forbrukerrådet mener at utestengning fra nettet ikke står i forhold til "forbrytelsen" man er anklaget for, samt at viktige rettssikkerhetsprinsipper settes til side dersom leverandører, og ikke politi og domstoler, skal settes til å vurdere og eventuelt slå ned på påståtte opphavsrettskrenkelser, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

Vil kunne ramme uskyldige
Dette er ikke første gang Forbrukerrådet har advart mot slike regler. Da Frankrike første gang foreslo en slik lovgivning var de også skeptiske til utviklingen. De mener den ikke bare vil ramme pirater, uskyldige nettbrukere vil også kunne merke følgene av en slik lovgivning.

- Hvis vi er fem i min familie som bruker Internett og en laster ned ulovlig materiale, så vil alle fem miste nettlinjen. Å laste ned piratkopiert materiale er ulovlig, men å bruke slike sanksjoner er alvorlig inngrep mot forbrukerne, forklarte Thomas Nortvedt, rådgiver hos Forbrukerrådet, til Teknofil den gang.


Thomas Nortvedt mener de nye lovforslagene mot pirater fort kan ramme uskyldige.

Forbrukerrådet mener det å stenge noen ute fra nettet vil gå ut over deres muligheter for å delta i samfunnet da nettet i dag er et nødvendighetsgode etter Forbrukerrådets mening.

Vil ha nøytral klagenemd
I stede for slike lover og regler foreslår derfor Forbrukerrådet, i samarbeid med IKT-Norge, at det opprettes en nøytral klagenemd som kan ta seg av fildelingssaker.

- Inspirert av den gamle ”nettnemnda”, som skulle ta opp vanskelige saker som personvern, æresvern og konflikter i forbindelse med digitale medier, skal Forbrukerrådet og IKT-Norge i høst diskutere hvorvidt en slik nemnd kan fungere som tvisteløser i saker hvor forbrukere eller nettleverandører møter påstander om ulovligheter, skriver Forbrukerrådet i pressemeldingen.

Forslaget har ifølge pressemeldingen allerede lagt frem forslaget for rettighetshaverne som visstnok har stilt seg positive til en slik ordning. Forslaget er også lagt frem for EU-kommisjonen som for tiden jobber med å utrede harde tiltak for å få slutt på piratkopiering i Europa.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen