Tastene til Razer BlackWidow Ultimate bråker mer enn de fleste andre tastaturer på markedet.

Test Razer BlackWidow Ultimate

Tastene til Razer BlackWidow Ultimate bråker mer enn de fleste andre tastaturer på markedet. (Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)

Imponerende bråkebeist fra Razer

Tastaturet er både lekkert å se på og godt å bruke.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det finnes haugevis av måter du kan oppgradere PC-en din på. Du kan åpne opp kabinettet, nappe ut komponent etter komponent og bytte ut hele innmaten.

Nytt skjermkort for bedre grafikk, ny prosessor for økt ytelse og en fersk SSD for kortere lastetider. Men du kan ikke glemme utsiden heller. Det er tross alt tingene på pulten rett foran deg som lar deg kontrollere utstyret til flerfoldige tusenlapper med nøyaktighet og presisjon. Hva hjelper vel bedre grafikk i et skytespill hvis du ikke klarer å overleve mer enn et minutt på grunn av skranglete tastatur og en mus med dårlig respons?

Tastaturet og datamusen er de viktigste verktøyene du har for å kunne yte best mulig i et spill.

Razer er et selskap som har skjønt dette for lenge siden, og har i flere år spesialisert seg på å lage spilltilbehør for aktive gamere. De har noe som skal passe for enhver smak, og etter mange år med flerfoldige tastaturmodeller kom de for nærmere to år siden ut med Razer BlackWidow Ultimate. De var et av de første selskapene som tok i bruk mekaniske brytere i spilltastaturer, og satte standarden for hva et spilltastatur skulle være. I dag er nesten samtlige topptastaturer mekaniske.

I dag har vi tatt en titt på Razer BlackWidow Ultimate, som fortsatt presenteres som topptastaturet til Razer. Holder det fortsatt koken to år etter lanseringen, eller har konkurrentene gått forbi? La oss først se på spesifikasjonene til Razer-tastaturet:

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Spesifikasjoner: Razer BlackWidow Ultimate

Mekaniske brytere
Cherry MX Blue
N Key Rollover
10KRO
Livslengde
50 millioner tastetrykk per knapp
Baklys
Ja, blått lys.
Lysfunksjoner
Tre nivåer med lysstyrke samt pulserende modus
Tilkobling
Én USB-utgang samt utgang for hodesett og mikrofon
Kabel
2 meter, flettet kabelstrømpe
Tillegg
Programvare, klistremerker.
Fire gummierte føtter holder tastaturet godt på plass på skrivepulten.
Fire gummierte føtter holder tastaturet godt på plass på skrivepulten.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Solid og lekker

Razer BlackWidow ligger godt og stabilt på pulten. Gummierte føtter i hvert hjørne av undersiden gjør at den ikke sklir under bruk, og med den solide vekten på 1,4 kilogram skal du dytte hardt for å flytte det skinnende beistet. Overflaten er dekket av glatt pianolakk og er griselekker å se på, i hvert fall de første minuttene etter den er pakket ut av esken. Det tar imidlertid ikke lang tid før den blanke overflaten er dekket av fingeravtrykk, og vi må undres hvor lurt det var av Razer å velge akkurat den typen materiale.

Razer BlackWidow Ultimate er i motsetning til de fleste andre mekaniske spilltastaturer på markedet i dag utstyrt med Cherry MX Blue-brytere. De svarte bryterne var lenge en favoritt blant spillprodusentene, men det siste året har flere og flere også begynt å satse på de litt lettere røde bryterne. Blå brytere er imidlertid nesten uhørt blant spilltastaturer, og er generelt forbeholdt "arbeidstastaturer", slik som Das Keyboard. Effekten av dette tar vi for oss på neste side.

Utgangene fra tastaturet er plassert på høyresiden.
Utgangene fra tastaturet er plassert på høyresiden.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Ekstrafunksjoner

På høyresiden av tastaturet finner vi lyd- og mikrofonutganger, samt en USB-kontakt. Vi hadde nok forventet to USB-utganger ettersom vi måtte plugge inn to USB-er på baksiden av maskinen vår, men den gang ei. Her er nok problemet at tastaturet trenger så mye strøm for å holde den kraftige bakbelysningen i gang. De blå lysene kan reguleres i tre ulike styrker, og kan også settes til å pulsere. Dette har blitt standard vare i de fleste bakbelyste spilltastaturene på markedet, og er ikke en funksjon vi har så mye bruk for. For noen kan det kanskje være et morsomt tillegg.

Tastaturet har ingen egne medieknapper, men bruker heller flere av F-knappene til å la deg styre ting som volum og avspilling, samt sette tastaturet i Spill-modus. Dette kan du dra nytte av i den medfølgende programvaren, slik at du får satt opp tastaturet akkurat slik du vil. Tastaturet har også fem makroknapper plassert på venstresiden av tastaturet, slik at du enkelt har tilgang til de mens du spiller.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på den medfølgende programvaren, og hvordan tastaturet er å sette opp.

Så fort Razer BlackWidow Ultimate er koblet til PC-en er den klar til å brukes.

Lysene skrus på, knappene er aktivert og de blå bryterne som gjemmer seg under tastehettene skriker etter å bli brukt. Den tjukke kabelen stikker ut fra midten av tastaturets bakside, og har hele fire kontakter du kan koble til PC-en. To lydkontakter og to USB-kontakter. Kabelen er rimelig stiv, men med litt makt får du bøyd den til slik du vil.

Pianolakken ser lekker ut, men blir fort tilsmusset av fingeravtrykk og skitt.
Pianolakken ser lekker ut, men blir fort tilsmusset av fingeravtrykk og skitt.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Ingen håndleddstøtte

Tastaturet kommer fullspekket med alt en spiller bør trenge, i hvert fall ved første øyekast. En ting vi legger merke til så fort vi legger hendene over knappene er imidlertid at det ikke følger med noen håndleddstøtte. Selv om ikke alle er interessert i å bruke dette har det blitt et tilbehør som medfølger nesten hvert eneste spilltastatur som slippes på markedet.

Mekaniske tastaturer er tross alt en god del høyere enn de eldre membrantastaturene du ser over alt, og for å gjøre overgangen fra pulten til de høye tastene, lager nesten hver eneste spillprodusent håndleddstøtter du kan feste til spilltastaturene.

Mekaniske tastaturer er tykkere enn membrantastaturer.
Mekaniske tastaturer er tykkere enn membrantastaturer.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Razer slapp imidlertid BlackWidow Ultimate-tastaturet for allerede to år siden, hvor markedet fortsatt var preget av membran-tastaturer, og håndleddsbeskyttere var ikke nødvendigvis noe tastaturene "måtte" ha. Sammenliknet med dagens konkurrenter føles det imidlertid rart å ikke se en håndleddstøtte i esken.

Så fort tastaturet er koblet til, setter vi igang å installere den medfølgende programvaren.

Razer har satset på en nettsky-tjeneste for produktene sine, kalt Synapse 2.0. Tjenesten lagrer alle endringer og innstillinger du gjør, slik at uansett om du får et nytt tastatur, en ny PC eller noe blir ødelagt, vil innstillingene dine være lagret og sikret på Razers servere.

Det tok litt tid før fastvaren ville bli oppdatert, men så fort den satte i gang gikk det fort.
Det tok litt tid før fastvaren ville bli oppdatert, men så fort den satte i gang gikk det fort.Foto: Razer
Programvaren lar deg velge mellom 100 ulike lysstyrker.
Programvaren lar deg velge mellom 100 ulike lysstyrker.Foto: Razer

Herlig med nettskylagring

Det første vi får beskjed om når programvaren er installert er at fastvaren i tastaturet er utdatert, og trenger en oppdatering. Etter et par trykk for å godkjenne prosessen begynte prosessen. I første runde sto oppdateringen fast på null prosent i flere minutter, men etter at vi dro ut USB-kontakten og koblet til tastaturet igjen, satte oppdateringen i gang. Det tok bare et par minutter før alt var oppdatert, og vi var klare for å bruke programvaren.

Selve Synapse 2.0-programmet er ganske enkelt. Du kan sette opp ulike profiler, og velge hvilke snarveier som skal skru seg av når du setter på spillmodus. I tillegg til å skru av Windows-tasten når du spiller kan du også skru av både alt-F4-kombinasjonen og alt-tab.

I en annen fane kan du endre lysstyrke på tastaturet. Her var det fint å se at Razer gir deg langt større kontroll på lysstyrken enn andre tastaturer, og du kan justere lysstyrken på en skala fra 1 til 100, og ikke bare de fire forhåndslagrede lysstyrkene. Sånt liker vi!

Du kan også sette opp egne makroer for de ulike knappene på tastaturet, slik at du får det akkurat slik du vil. Programvaren er verken best- eller verst i klassen, og det at alle innstillingene dine lagres i nettskyen er et fint tillegg.

Følg med til neste side, så får du se hvordan tastaturet klarte seg til spilling og skriving.

Som vi nevnte på første side kommer Razer BlackWidow Ultimate utstyrt med Cherry MX Blue-brytere under tastehettene.

Dette er en av de få bryterne som gir deg en taktil tilbakemelding når du trykker den ned. Du kjenner altså en liten dump når innslaget er nådd, samtidig som du får en rimelig distinkt klikke-lyd. Razer skryter av at de har et lettere nedtrykk enn andre mekaniske tastaturer, men dette stemmer bare hvis du sammenlikner med Cherry MX Black-brytere. Sammenliknet med Cherry MX Red, bryterne som har blitt den nye spill-favoritten, er Razers blå brytere både hardere å trykke på, og har en helt annen vandring. De røde bryterne har nemlig en lineær vandring, noe som gjør at du ikke får den taktile "dumpen" når du trykker ned en tast.

Razer har brukt Cherry MX Blue-brytere i tastaturet sitt.
Razer har brukt Cherry MX Blue-brytere i tastaturet sitt.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Akkurat hva som er best er selvfølgelig en smakssak. Faktum er imidlertid at nesten samtlige mekaniske spilltastaturer i dag blir levert med enten svarte- eller røde brytere. Det taktile og hørbare klikket blir nå ofte ansett som noe som er fint for skribenter, mens spillere heller vil ha den lineære vandringen for raskere dobbeltrykk.

Bannlyst fra kontoret

Vi kan også skrive under på at de blå bryterne gjør at Razer-tastaturet bråker mer enn noe annet vi har prøvd så langt. Tastaturet ble ganske raskt bannlyst fra kontoret vårt, og i løpet av sene kvelder foran spillmaskinen hjemme var vi nødt til å bruke hodesett for å slippe å irritere oss over den høye lyden. For all del, det er ikke en fæl lyd, men det er veldig høyt.

Razer-logoen lyser blått så fort du plugger inn tastaturet i datamaskinen din.
Razer-logoen lyser blått så fort du plugger inn tastaturet i datamaskinen din.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Til å skrive på er imidlertid tastaturet helt ypperlig laget. Den høye vekten, de gummierte føttene og de blå bryterne bidrar alle sammen til å lage et dansegulv for fingrene våre. Hvert trykk blir markert med et klikk, og vandringen er akkurat lang nok.

Tastaturet fungerer også veldig godt til spilling. Vi testet tastaturet i en rekke ulike spill. Diablo 3, Starcraft 2, League of Legends, Battlefield 3 og Call of Duty Modern Warfare 3 ble alle prøvd ut, og i alle spill leverte tastaturet. Tastaturet lar deg trykke inn ti knapper samtidig, noe som holdt i massevis for vår del. Vi kunne både snike oss opp bak fiender, dra frem kniver og lade mens vi snurret oss rundt, og vi opplevde aldri noen form for såkalt ghosting eller at tastetrykkene våre ble droppet eller forsinket.

Best til skriving

Vi synes likevel at de blå bryterne egner seg bedre til skriving enn til spilling. Dette er selvfølgelig nyanseforskjeller, men den lineære vandringen til svarte- og røde brytere gjør at tastene nesten hjelper fingrene opp etter et trykk. Med de blå tastene forsvinner nesten alt av respons så fort du har trykker forbi "dumpen", og trykker registrert.

For å registrere et nytt trykk må du løfte fingeren helt opp, slik at mekanismen i bryteren resettes, slik at du kan trykke den ned forbi "dumpen" enda en gang. Det er bare snakk om millimetere, men hvis du har tenkt å bruke tastaturet igjennom hele levetiden på 50 millioner trykk, vil du gjerne at trykkene skal være så solide og eksakte som mulig.

For å skjønne litt mer av forskjellen mellom de ulike bryterne, hva de gjør og hvordan de fungerer, kan du ta en titt på guiden vår til mekaniske tastaturer:

Les også: Slik fungerer et mekanisk tastatur)

Medietastene krever at du holder inne funksjonsknappen.
Medietastene krever at du holder inne funksjonsknappen.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Støvmagnet

Ser vi bort fra bryterne leverer Razer-tastaturet på de fleste punkter. Baklyset kan stilles inn akkurat slik du vil, og lydsignalene via tastaturet fungerer også godt. For de som er ute etter flere makroer har Razer plassert fem makroknapper ytterst til venstre på tastaturet, som gjør de lett tilgjengelige for venstrehånden. Disse kan stilles inn med den medfølgende programvaren, og gjør akkurat det du vil de skal.

Noen vil kanskje irritere seg over plasseringen av USB-kontakten på høyresiden, som i visse tilfeller kan gjøre at kabelen vil stikke utover musematten, men dette var ikke noe som plaget oss.

Pianolakken Razer har brukt på overflaten er som tidligere nevnt et aber, da fingeravtrykk blir synlige etter bare et par minutter. Vi hadde helst sett at de hadde brukt det samme materiale tastehettene er laget av. Den matte gummien er langt mer motstandsdyktig mot fingeravtrykk, og selv etter flere ukers bruk ser de ut som nye.

Bla over til siste side, hvor vi oppsummerer våre tanker om Razer BlackWidow Ultimate.

Konklusjon

Razer BlackWidow Ultimate var et av de første mekaniske tastaturene som var spesiallaget for spillere. Tastaturet er nesten to år gammelt, og siden den gang har mekaniske brytere nesten blitt en selvfølge i nye, dyre spilltastaturer.

Razer satte imidlertid listen høyt, og selv i dag fremstår tastaturet som et svært solid produkt. Det er godt bygget, har det meste av funksjoner vi ser etter i et tastatur, og fungerer godt til både spilling og skriving.

Rart brytervalg

Tastaturet har likevel et par mangler og finurligheter vi stusser ved. Den mest merkbare forskjellen som fort kan bli oversett av potensielle kjøpere er de mekansike bryterne Razer har valgt å bruke. Mens nesten samtlige produsenter har valgt å bruke røde- eller svarte brytere på spilltastaturene sine, har Razer utstyrt BlackWidow Ultimate med blå brytere. Her er det snakk om mye mer enn bare fargen, men hvordan knappene oppfører seg når du trykker på de.

To USB-kontakter, én mikrofonkontakt og én høyttalerkontakt er det som skal kobles til i maskinen din.
To USB-kontakter, én mikrofonkontakt og én høyttalerkontakt er det som skal kobles til i maskinen din.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

De svarte- og røde bryterne har blitt generelt akseptert som de beste til spilling, da de gir deg lineær vandring som passer godt for raske trykk ved spilling. De svarte passer for deg som trykker litt hardere, mens de røde er lettere å trykke på. De blå blir nesten alltid omtalt som "skrivebrytere", og egner seg ypperlig til for eksempel skribenter. At Razer har valgt å gå sin egen vei er interessant, men uten å vite hva du går til kan det være et litt skummelt valg.

Når det er sagt så fungerer de blå bryterne godt til spilling også. De gir en god respons når du trykker de ned, og selv om det er det mest bråkete tastaturet vi har testet så langt, er det herlig å bruke.

Det andre vi savner på Razer-tastaturet er en håndleddstøtte. Dette er noe omtrent alle nye spilltastaturer blir levert med om dagen. Støtten er spesielt nyttig for mekaniske tastaturer, som gjerne er en god del tykkere enn membran-tastaturer.

Utgangene fra tastaturet er plassert på høyresiden.
Utgangene fra tastaturet er plassert på høyresiden.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Ikke for alle

Alt i alt er vi fornøyde med Razer BlackWidow Ultimate, men kan ikke anbefale det for hvem som helst. De blå bryterne gjør det til et ganske unikt spillprodukt, og egner seg derfor mest til deg som har tenkt å skrive mye, i tillegg til å spille.

Du bør også være oppmerksom på at lydutgangene og USB-utgangen befinner seg på høyresiden av tastaturet, som ofte blir okkupert av mus og musematte. I vårt tilfelle var ikke dette noe som plaget oss, men vi har sett flere oppsett hvor dette kunne forstyrret musen. At den mangler håndleddstøtte kan også være noe som trekker ned for flere.

Pris og alternativer

Razer BlackWidow Ultimate går for rett under tusenlappen. Til samme pris kan du få tastaturer som Qpads toppmodel MK-85, hvor du får alt fra bakbelysning, USB-utganger, røde brytere og full NKRO. Hvis du vil spare litt penger, men beholde all funksjonalitet, kan du gå for Tesoro Durandal G1NL Ultimate. Her er ikke byggekvaliteten på samme nivå som Razers tastatur, men er til gjengjeld billigere og har flere funksjoner.


+ Tungt og solid
+ Bakbelysning og flere lysinnstillinger
+ Programvare med skylagring
+ USB- og lydutganger
+ God til skriving


- Ingen håndleddstøtte
- Ikke valgfrie brytere
- Blir fort synbart skittent

Razer BlackWidow Ultimate Mechanical

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen