Raveparty ble blindefest

Det oppstod heftige diskusjoner på 90-tallet om hvorvidt de mange ravepartyene som foregikk var skadelig for helsen. Etter å ha sett ungdom med lysende staver oppføre seg som zombier i ekstra dyp transe var det ikke uten grunn at mange bekymret seg over fenomenet. Og nå er det bekreftet. Raveparty er skadelig.

Tapte 80 prosent av synet
I hvert fall om arrangørene gjør slik som arrangørene av en utendørs ravefest gjorde i Kirzhach, 80 kilometer nordøst for Moskva. Ifølge New Scientist mente de festen måtte sprites opp med et par ekstra sterke laserlys for å lyse opp nattehimmelen. Problemet var at arrangørene måtte sette opp telt på grunn av kraftig regn. Da raveparty gjerne betyr at deltakerne stirrer apatisk opp i luften var det flere som fikk skader av laserlyset som ble reflektert i teltduken

- Flere fikk synlige skader på netthinnen. I noen tilfeller ser vi at de skadede har tapt 80 prosent av synet og skaden er allerede ugjenopprettelig, sier en av øyelegene som tok imot de skadede etter festen ifølge New Scientist.


Kraftig laser ment for utendørsbruk ble kritisk når festen endte opp innendørs.

29 personer skadet
I alt måtte 29 personer oppsøke lege etter at festen var slutt. Flere ventet likevel da de trodde det kun var bakrus og naturlige årsaker til at synet ikke var som normalt.

- Etter tre dager bestemte jeg meg for å gå til sykehuset. De undersøkte meg og spurte om jeg hadde vært på festen, deretter la de meg rett inn. Jeg fikk ikke engang dra hjem å hente personlig eiendeler, sier Dimitry som deltok på festen og våknet med hvite flekker i synet dagen etter.

Arrangørene av festen vil ikke kommentere saken, men eksperter sier laserne som ble brukt var ekstremt kraftige. En vanlig laser kan lett gjøre skade på netthinnen ved at fuktigheten i øyeeplet varmes opp eller at  cellene i netthinnen brennes.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen