Illustrasjonsbilde.
Teknofil
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shutterstock 55957972/115728481/144292111/teknofil.no/montasje)

– Raskt internett strider mot Sharia-loven

Iransk ayatollah vil stoppe 3G-utbyggingen i landet.

Sharia – den islamske loven som blant annet gjelder i Saudi Arabia – er omstridt i store deler av verden, og ser ikke ut til å bli noe mindre kontroversiell med det første. Om en iransk ayatollah (religiøs, sjiamuslimsk leder) får det som han vil, vil det nemlig ikke bli noe 3G-nett i Iran.

Hvorfor? Fordi raskt internett strider mot Sharia og ikke er i tråd med anstendig moralsk standard, ifølge ayatollah-en.

Vil stoppe 3G-utbyggingen

Det er stor-ayatollah Nasser Makarem Shirazi som ifølge nettsiden Slashdot har kommet med en fatwa mot det han beskriver som «...tredjegenerasjons og raskt internett...». Dette er i påvente av at Irans kommunikasjonsdepartement skal utvikle et sensurert og myndighetskontrollert internett, som ayatollah-en derimot ikke har noe i mot.

Her ligger Iran. Det er ihvertfall ikke dit du skal dra om du vil ha bedre dekning.
Her ligger Iran. Det er i hvert fall ikke dit du skal dra om du vil ha bedre dekning.Foto: Shutterstock 100299017

Det er ikke spesielt ofte man hører om at akkurat internett strider mot en religiøs tro, men i Iran kan faktisk dette bli en reell kamp.

Irans president, Hassan Rouhani, har planer om å bygge ut 3G-nettet i landet, og med seg har han kommunikasjonsministeren. En parlamentariker for det ytterliggående og konservative partiet «Resistance Front», eller «Motstandsfronten», har uttalt at de vil gjøre alt i sin makt for å hindre utbyggingen – til og med fjerne ministeren fra hans posisjon.

Trussel mot myndighetene

Ifølge nettsiden Iran Human Rights er motstanden så stor fordi landets myndigheter er redde for at befolkningen skal få tak i mer informasjon, og dermed kunne få nye idéer og tanker. Og med tanke på at omtrent 55 prosent av iranerne benytter Internett er nok dette en reell trussel. Om man ser på raskt Internett som en trussel, da.

Dette er ikke første gang ayatollah-ene blander seg inn i mobilnettet:
Utstedte fatwa mot 3G av frykt for porno blant presteskapet »

(Kilde: IranhumanrightsSlashdot)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen