Raskere Wi-Fi er klar

Å være først ute med ny og populær teknologi kan gjøre underverker for lønn, bonuser og aksjekurser, og derfor skrev vi i vinter artikkelen kampen om luftrommet, der vi så nærmere på flere konkurrerende teknologier inne trådløs dataoverføring. For som du sikkert vet er ganske enkelt ikke 802.11n kjapt nok hvis vi for eksempel tenker på overføring av ukomprimert HD-film.

Problemet ligger hovedsaklig i at frekvensbåndet som benyttes til Wi-Fi (2.4 og 5 GHz) ikke takler særlig høyere båndbredde med den nåværende teknologien. Noen ønsker derfor å ta i bruk 60 GHz-båndet, som vil åpne for langt større hastigheter. Ulempen er at den praktiske rekkevidden her er kort - omtrent ti meter.

En av de store pådriverne her er WiGig (Wireless Gigabit Alliance), som i hovedsak kniver med WirelessHD om trådløs overføring i gigabit-klassen på 60 GHz. Men mens WirelessHD er mer å se på som et alternativ til en ledning som går fra et apparat til et annet, vil WiGig fungere som dagens Wi-Fi-nettverk. Ved å være i stand til å kommunisere på alle tre frekvensbånd, (2.4, 5 og 60 GHz) vil det faktisk også være bakoverkompatibelt med dagens standarder.I begynnelsen av denne uka annonserte WiGig at de formelt har utgitt spesifikasjonene for versjon 1.0 av sin teknologi for 60 GHz-båndet, noe som betyr at medlemsbedriftene i praksis kan begynne å utvikle maskinvaren. I tillegg har nettverksleverandøren Cisco bestemt seg for å bli med i gruppen, som fra før blant annet består av AMD, Atheros, Broadcom, Dell, Intel, LG, Microsoft, NEC, Nokia, Nvidia, Panasonic og Samsung. Samtidig ble det offentliggjort et samarbeid mellom WiGig og Wi-Fi Alliance, som ikke bare sitter på kunnskap, men også den viktige Wi-Fi-logoen.

WiGig melder om hastigheter opp mot 7 gigabit per sekund med sin teknologi - eller mer enn ti ganger så raskt som eksisterende 802.11n-nettverk. Men for å få grei rekkevidde må de også bruke en teknikk der de lager en "stråle" av radiosignalet ved å bruke flere sendere. Slik det ser ut nå er det derfor i første omgang mer eller mindre stasjonære enheter som servere eller stue-PC-er som eventuelt får glede av høyere hastigheter.

Kilde: Ars Technica

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen