(Bilde: Hardware.no)

Raskere SATA er på vei

Navnet er SATA Express, og i praksis er det PCI Express.

Serial ATA International Organization (SATA-IO) er en gjeng som pønsker ut hvordan de stadig kan skru opp farten på signalene som går til og fra de forskjellige enhetene i datamaskinen din – i hovedsak mellom hovedkort og harddisk. Nå er de godt på vei med å ferdigstille en ny standard: SATA Express.

Riktignok nevnte vi at SATA-IO jobbet med SATA Express allerede for halvannet år siden, men nå har det endelig skjedd saker og ting: Standarden er sluppet for tilsyn og testing av SATA-IOs medlemmer, og forventes ferdigstilt i løpet av året.

Bruker PCI Express

SATA Express er i realiteten en standardisering av PCI Express (PCIe) for å kunne brukes på lagringsutstyr. Tanken er ikke ny – blant annet har SSD-giganten OCZ etterlyst dette en stund allerede.

Poenget med SATA Express er å gi større båndbredde. Spesielt er det de stadig kjappere hybriddiskene og SSD-ene som vil nyte godt av høyere hastigheter enn det dagens SATA 6 Gbit/s klarer å levere.

PCIe-teknologien åpner for hastigheter i opp mot 1 GB/s per signalbane, mot 0,6 GB/s for SATA. Ifølge SATA-IO betyr dette en kostnadseffektiv måte å øke båndbredden til 8 GB/s, som tilsvater 3. generasjon PCIe, og videre til 16 GB/s med to kanaler eller den kommende 4. generasjon PCIe.

Til dels bakoverkompatibel

SATA Express vil kreve nye kontakter for hovedkort og lagringsenheter. En SSD med PCIe-grensesnitt vil da kreve et hovedkort med SATA Express-kontakter. Men disse hovedkortkontaktene skal ifølge spesifikasjonene takle enheter basert på både SATA- og PCIe-protokollen, altså er de også bakoverkompatible med dine gamle SATA-drev.

Kilder: TechWorld, SATA-IO

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen