Speilløst kompakt med utskiftbar optikk: Nikon 1 J5

Rask kompakt med ubrukelig 4K

Speilløst kompakt med utskiftbar optikk: Nikon 1 J5 (Bilde: Nikon/Shutterstock)

Nye Nikon 1 J5 er rask, men har ubrukelig 4K

Lanserer rask kompaktkamera.

I påsken lanserte Nikon det nye kompaktkameraet Nikon 1 J5, det siste medlemmet i deres Nikon 1 J-serie av såkalte entusiastkompakter med utskiftbar optikk. Typisk for J-serien er relativt store bildebrikker på én tomme, kompakte kamerahus og svært raske serieopptak.

Som forgjengeren fra i fjor, Nikon 1 J4, kan J5 ta 60 bilder i sekundet så fremt minnekortet tillater det, og gjøre videoopptak i så mye som 1200 fps (frames-per-second – eller bilder i sekundet). Det er riktignok i den ekstremt lave oppløsningen på 400 x 144 piksler, men likevel imponerende. Hvis vi skrur oppløsningen opp til «leke-HD», altså 1280 x 720 piksler, får vi ikke mer enn 120 fps. Men dette kunne J4 også, så hva er nytt?

«Leke-4K»

Vel, kameraet kan filme i 4K, også kalt Ultra-HD, men bare med 15 fps. Dette er en bildefrekvens som er praktisk talt ubrukelig for video med mindre avspillingshastigheten økes etterpå, da video med bare 15 bilder i sekundet vil fremstå som veldig hakkete. Det er flere andre kameraprodusenter som tilbyr lignende kameraer som kan gjøre 4K opptak med høyere bildefrekvens, så vi vet at det lar seg gjøre. Vi undrer litt over at Nikon ikke bare ventet med 4K i denne serien til de kunne tilby i alle fall 25 fps (30 for NTSC-landene).

Er fungerende 4K noe du ser etter? Sjekk ut Panasonic Lumix LX100»

Ikke retro, men tradisjonell

Med et uthevet fingergrep på høyre side som er dekt i det vi antar er imitert lær, ser det mye mer tradisjonelt ut enn forgjengerne i serien. Vi vil ikke gå så langt som å kalle det retro, da programhjulet på toppen og kontrollene bak får oss til å tenke mer på et tradisjonelt digitalt speilreflekskamera, enn et analogt.

Foto: Nikon
nikon-004.
 Foto: Nikon

Som forgjengerne har kameraet en bildebrikke på én tomme, og selv om det ikke er den største vi finner på en entusiastkompakt, er den fortsatt relativt stor. Ikke uventet er antall piksler økt, og kameraet leverer nå respektable 21 megapiksler fra en baklyst CMOS-bildebrikke.

Berøringsskjermen kan vris 180 grader opp og 90 grader ned, noe som kan være veldig fint når du skal fotografere fra litt keitete steder, eller vil være med i bildet selv. NFC-støtte gjør det mulig å raskt koble kameraet til en mobiltelefon eller et nettbrett via WiFi.

Rask følgefokus

Nikon 1 J5 skal kunne ta hele 20 bilder i sekundet med følgefokus, også kalt kontinuerlig fokus. Det vil si at kameraet fortsetter å fokusere mens du tar bilder, noe som gjør det lettere å treffe riktig også på ting som beveger seg raskt vekk fra eller mot deg.

Med 171 autofokuspunkter lover Nikon et utmerket fokussystem som raskt skal kunne skifte mellom 105 fasesøkende fokuspunkter, og en rask kontrastsøkende autofokus som skal registrere bevegelser lynraskt.

Optikkpakken som er tilgjengelig for serien er ikke like rask, og kan fort bli en akilleshæl for det som ellers alt i alt høres ut som et ganske bra opplegg. Blant zoom-objektivene er blender 3.5-5.6 det beste, så hvis du vil ha noe som er mer lyssterkt enn dette må du belage deg på fastoptikk. Nikon har et adapter som gjør det mulig å bruke linser med vanlig Nikon F-fatning, men da med en såpass heftig crop-faktor at det skal godt gjøres å få noe vidvinkel av det.

Grei pris

Kameraet skal være tilgjengelig fra 30. april, og Nikon oppgir at veiledende pris på et kit med Nikon 1 J5 og et 10-30mm f/3.5-5.6 objektiv vil være 5190 kroner. I forhold til kameraet er prisen i og for seg ikke noe å si på.

Det store spørsmålet som en eventuell kjøper bør stille seg er om det kanskje ikke vil være like greit å gå for noen av de gode kompaktkameraene der ute som kan matche brikkestørrelsen og vel så det, og tilby mer lyssterk optikk på kjøpet. Riktignok uten muligheten til å skifte objektiv dersom behovet for større tele skulle dukke opp.

Som et alternativ kan du jo sjekke ut våre tester av Sony RX100 III og Canon G7X »

Vil du vite når Nikon 1 J5 blir tilgjengelig i butikk? Klikk her for å sette opp et varsel på Prisguide.no »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen