Rapport refser DAB-lyden


Over ser vi frekvenspartiet fra et musikkspor spilt fra en CD-plate. Under ser vi samme musikkspor spilt gjennom DAB-nettet (128 kbit). Den blå kurven viser styrken på monosignalet og din lilla viser styrken på stereosignalet.
(Bilde: Sverre Holm, UiO)

DAB, altså det nye digitale radionettet, har blitt elsket og hatet siden teknologien først ble lansert som arvtakeren etter det analoge FM-nettet. Ifølge en nylig publisert forskningsrapport er lydkvaliteten langt fra så god som man hadde håpet på.

Skal vi tro rapporten fra Sverre Holm ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo skjemmes DAB-lyden av et utsmurt stereobilde og ullen diskant. Ved hjelp av en vanlig DAB-mottaker har Holm analysert frekvensområdet og stereobredden ved vanlige sendinger på DAB-nettet.

De fleste DAB-kanaler sender med en datakvalitet på kun 128 kilobit per sekund. Dette gir ifølge Holm dårligere kvalitet enn ved god mottaking av FM-signaler.

Grunnen til den dårlige datakvaliteten skal være den gamle standarden for lydkompresjon. Hadde man benyttet nyere teknologier som MP3 eller AAC ville langt flere kanaler med høyere datakvalitet fått plass på DAB-nettet.

Ikke bare ulemper?

Det er imidlertid ikke bare ulemper ved DAB-nettet. Det viktigste er at sendingene kommer bedre frem gjennom åser og fjell, der FM-sendinger gjerne blir uklare og skurrete.

I tillegg benytter P2, Alltid Klassisk 1 og P4 seg av en datakvalitet på 160 kilobit per sekund, noe som skal gi merkbart bedre lyd enn ved FM-signaler.

Det ser også ut til at kvaliteten vil bli bedre i fremtiden. DAB-nettet er under stadig utbygging, og alt før sommeren vil det bli plass til flere kanaler med bedre datakvalitet.

Se for øvrig dagens avstemning på forsiden av Hardware.no, der vi spør om du har skaffet deg DAB-radio.

(Kilder: Forskning.no, UiO.no)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen