Rapport fra Nordic Light 2007

I år som i fjor dekker Akam Nordic Light, årets klart største fotohappening.

Hit kommer gjester for å delta, overvære, oppleve og dele erfaringer, pluss forelese, stille ut, kurse og vise. Det er så mye som skjer her at undertegnede enda ikke har hatt tid til å se utstillingene på skikkelig vis, og ved første gjennomgang var det ikke mindre enn 36 ulike foredrag og evenementer som måtte krysses av i programmet som umulige å gå glipp av. Hvordan skal en stakkars journalist finne tid til å skrive?

Noen av gjestene
Noen av gjestene

Det første som skjedde etter ankomst var pressekonferanse for å møte noen av æresgjestene. Desverre var ikke Akam informert om den på forhånd, men vi plukket heldigvis opp tid og sted helt tilfeldig. På pressekonferansen fikk vi vårt første møte med noen svært interessante og hyggelige mennesker som var æresgjester, og allerede her var det tydelig at ingen av disse hadde noen som helst primadonnanykker. På bildet ovenfor ser du et knippe av dem, med Carl Nesjar til venstre, Norges kanskje største kunstner gjennom tidene, fulgt av Arna Kristine Lund-Johnsen, Rolf M Aagaard, Cathrine Wessel, Matt Mahurin og festivalens kunstneriske leder Morten Krogvold.

Åpningsshowet
Åpningsshowet
Frode underholder
Frode underholder

Festivalen åpnet fredag kveld, med åpningsshow på Tahitibrygga her i Kristiansund, en gammel brygge og lagerhus som er ombygget til pub og restaurant av den eminente Frode Alnes, som også underholdt på åpningsshowet sammen med en av dansegruppene som Kristiansund er kjent for.

Morgenen etter var det åpningsrunden som sto for tur, det vil si åpning av festivalens mange utstillinger i tur og orden. Musikkorps var organisert på forhånd, og ledet veien for de mange fremmøtte som ville være med. Det var faktisk så mange folk at det var komplett umulig å få sett utstillingene skikkelig på åpningen - man måtte konsentrere seg om å komme levende inn og ut, og få plass til å puste innimellom.

Morten forteller mens Johan fotograferer Bruce Barnbaum i bakgrunnen
Morten forteller mens Johan fotograferer Bruce Barnbaum i bakgrunnen

Runden begynte på Festiviteten, Kristiansunds gamle operahus, hvor flere av fotografene og kunstnerne hadde sine utstillinger. Morten åpnet runden ute på trappen, men som du ser på bildet var det ikke alle som hadde blikket - eller kameraet - rettet hans vei. Norges grand old man i pressefoto, Johan Brun, var tydeligvis mer opptatt av å fotografere Bruce Barnbaum, som villig poserte. Da Johan fikk en kopi av dette bildet stukket i hendene av undertegnede, var hans første reaksjon å vise det til Morten og påpeke "se her, Morten, det er i alle fall noen av oss som jobber!". Det er bare Johan som kan tillate seg slikt.

Bruce Barnbaum og noen av bildene hans
Bruce Barnbaum og noen av bildene hans

Bruce Barnbaum var en av de første som åpnet utstillingen sin, og her kan man får se hans serier om stein, og noen eksempler fra andre serier han har jobbet med de siste tiårene. Han er er tekniker av rang og sitter på minst like mye kunnskap og erfaring som selveste Ansel Adams, som han i sin tid var elev og god venn av. Mørekromsarbeidet hans er nærmest perfekt, og selv om enkelte synes motivene hans kan være en smule kjedelige og uinteressante, så er det ikke få som blir nærmest lamslått av tonaliteten og skjønnheten i bildene hans. Bruce holder av og til workshops i Norge, og for bare 1200 kunne man få en hel dg ved mesterens føtter her på Nordic Light, og da var lunch inkludert. Undertegnede angrer bittert på at jeg ikke benyttet muligheten, men forhåpentligvis er det ikke lenge til neste sjangse.

Copyright Bruce Barnbaum
Copyright Bruce Barnbaum
Copyright Bruce Barnbaum
Copyright Bruce Barnbaum

På en fotofestival som dette dukker alt som kan krype og gå av fotografer opp, og det er kameraer på alle kanter. På bildet under er det Mr Foto i Norge himself, Leif Preus, som tar kameraet fatt - ett av de fire han tok med seg til festivalen. I fjor var han utstiller og foredragsholder, men i år er han her bare for å oppleve. Det er forresten noe du, kjære leser, også bør gjøre. Møter du denne mannen, så sett deg ned med ham og slåav en prat. Han er ikke bare hyggelig, men et oppkomme av fotokunnskap og anekdoter fra et langt liv i foto.

Det er ikke bare Johan som skyter, her er det Leif Preus som er i aksjon.
Det er ikke bare Johan som skyter, her er det Leif Preus som er i aksjon.

Korpset fulgte åpningsparaden til alle utstillingene, men av og til ble ventetiden litt lang for korpsmedlemmene.

Lang ventetid for korpset
Lang ventetid for korpset

Den italienske fotografen Giorgia Fiorio var som navnet antyder et fyrverkeri av sydeuropeisk driv og kraft! Alle undertegnede har snakket med ble høylytt imponert ikke bare over hennes sjarmerende vesen og væremåte, men energien, entusiasmen og rene trøkken over denne damen sto for. Og FOR noen bilder!

Hennes utstilling er i Kunstforeningens lokaler i Kristiansund, og består av sort-hvitt bilder fra hennes mange prosjekter om mannsdominerte småsamfunn som fremmedlegionen, brannmenn, boksere og så videre, og hennes senere prosjekter om religion.

Gjett hvem!
Gjett hvem!

Hun var også en dyktig foreleser, og det var ingen i salen som forlot den etter foredraget hennes som følte seg uinspirert. Undertegnede overhørte flere - kvinner og menn - som uttalte at de var litt forelsket i denne flotte og dyktige itelienske unge damen. Desverre folkens, hun er gift.


Copyright Giorgia Fiori
Copyright Giorgia Fiori

Til og med en lokal barnehage hadde bidratt med bilder til en utstilling, og alderen tatt i betraktning var bildene flotte - helt på høyden med enkelte av bildene som finner veien til vår egen bildekritikk.

Hver av de unge fotografene ble personlig takket og tatt i hånden av Morten, før de sang noen sanger og korps og publikum gikk videre til den neste av de mange utstillingene.

Tom Martinsen skulle ha vært æresgjest på forårets Nordic Light, men måtte melde avbud på grunn av tilbakefall. Kreften tok ham i vår, og han døde uten å ha fått oppleve Nordic Light. Her er hva Akam skrev om ham ved hans bortgang:

"De fleste av oss kjenner Tom gjennom hans faste spalte i Magasinet, hvor han hver lørdag i årevis har bragt oss lesere fantastiske øyeblikk fra fotografiets historie, sammen med noen få, korte linjer som sammen med bildet satte tankeprosessene i gang. Få har gjennom sitt arbeid og sin lidenskap gjort mer enn Tom Martinsen for forståelse og verdsettelse av foto i Norge."

Tom Martinsens minneutstillig ble derimot åpnet på festivalen, av hans gode venn og tidligere sjefsredaktør i Dagbladet, Arve Solstad.

Johan Brun var også mangeårig venn og kollega av Tom, og kameraet fikk selvsagt ikke hvile under utstillingsåpningen.

Også en gammel gigant som Carl Nesjar viser bilder og holder foredrag på Nordic Light. Han er kanskje mest kjent for sine skulpturer, grafiske arbeider og helårsfontener, men han har også vært en ivrig fotograf, og det er hovedsaklig fotografiene hans som stilles ut på festivalen, naturlig nok. Noen er også til salgs, og prisen er slett ikke ublu.

Carl Nesjar på åpningen av utstillingen hans
Carl Nesjar på åpningen av utstillingen hans

Carl samarbeidet med Pablo Picasso i mange år, og en verdenssensasjon her på Nordic Light er tre portretter han tok av Picasso, som aldri er vist før. Morten Krogvold, som er Carls nabo, fant dem i Carls arkiv og ville sporenstreks vite hvorfor de ikke hadde vært vist før. "Er de noe bra da?" sa Nesjar, "du får vel printe dem da", hvorpå Morten straks forsvant ned i sitt mørkerom for å lage bildene som stilles ut her for aller første gang.

Matt Mahurin og Morten Krogvold
Matt Mahurin og Morten Krogvold

Foredrag, samtaler og intervjuer utgjør en stor del av tingene som skjer her, og Matt Mahurin er en av de mange interessante menneskene man kan møte her. Han er først og fremst illustratør, men benytter foto og film i stor grad i sine arbeider, og han har blant annet laget musikkvideoer for Peter Gabriel, Metallica, Tom Waits og Ice-T.

Copyright Matt Mahurin
Copyright Matt Mahurin

Matt bruker digitalt mer og mer, både i film og illustrasjon, men sier at han takket være festivalen har kommet mer i kontakt med sin indre fotograf, og han har til hensikt å ta opp kameraet oftere i fremiden, takket være alle de inspirerernde menneskene han har møtt her i Kristiansund.

Happenings over alt i Kristiansund
Happenings over alt i Kristiansund

Det er ikke alt som skjer på Nordic Light som skjer innendørs. Man kan gå gatelangs og tilfeldigvis snuble over noen dansere - skjønt akrobater passer kanskje bedre - som har show nede ved bryggekanten, eller på Sundbåten som går over sundet til Tahitibrygga, der Morten avslutter hver dag med levende Ansikt til Ansikt, som vi kjenner det fra hans programserier på NRK ved samme navn.

Ansikt til Ansikt
Ansikt til Ansikt

Nils Gaup ansikt til ansikt med Morten.
Nils Gaup ansikt til ansikt med Morten.

Hvor mange festivaler du har vært på sitter festivalens kunstneriske leder sammen med et knippe æresgjester og stjerner på gulvet i lobbyen og forbereder seg til neste foredrag?

En siste gjennomgang
En siste gjennomgang

Det som er Nordic Lights store styrke, foruten Morten, Anne Lise og alle de frivillige, er hele holdningen som gjennsomsyrer festivalen. Ingen her har primadonnanykker, og æresgjestene drar fra Nordic Light med en følelse av å ha vært blant venner på en slags travel ferie, heller enn å ha vært på jobb. Æresgjestene og deltgerne inspireres av hverandre, selv om de driver med vidt forskjellige ting, og energien bygges opp og får utløp i gjensidig entusiasme. Når gjestene føler at de får noe igjen for å komme, og ikke bare må gi av seg selv hele tiden, uten å få noe tilbake, drar de herfra lykkelige og oppildnet, om enn muligens noe slitne. Denne unike stemningen og holdningen er uten tvil Nordic Lights fundament og kilde til suksess.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen