Rapport fra G70-lanseringen


Alain Tiquet åpner showet
(klikk for større bilde)

Det er tidlig tirsdag morgen, nærmere bestemt 04.00. På en slik tid av døgnet burde det vært en menneskerett å sove, men slik synes det ikke å være. Men det er bare å gni søvnen ut av øynene. G70 og Paris, her kommer vi!

Lanseringen av G70 har som så mange andre lanseringer vært "hemmelig". Nvidia har sørget for å holde noe skjult, samtidig som de har sluppet litt forskjellig informasjon for å holde interessen oppe. Alle og enhver som har en viss interesse for grafikkbrikker har fått med seg at lanseringen ville komme da den kom.

De tekniske spesifikasjonene har allerede blitt gjennomgått i gårsdagens nyhet. Så nå skal vi konsentrere oss mer om selve lanseringen. Vi har også henvist til en rekke tester som har blitt gjennomført med det nye skjermkortet. Om ikke lenge vil også tester av GeForce 7800 GTX dukke opp her på Hardware.no.

Nvidia hadde selv store forventninger til lanseringen. Dette skulle være en lansering i stor målestokk med brask og bram. Journalister og partnere fra hele Europa var på plass.

Presentasjonen av det nye grafikkortet ble startet med et innendørs fyrverkeri og Nvidias Executive Vice President of Marketing Dan Vivoli på motorsykkel.Dan Vivoli forteller om ytelsen på G70
(klikk for større bilde)

Avansert grafikkprosessor
GeForce 7800 GTX er den hittil mest avanserte grafikkprosessoren fra Nvidia, noe som strengt tatt ikke er noen bombe. Nvidias Dan Vivoli kunne informere at prosessoren hadde like mange transistorer som både grafikkprosessoren og sentralprosessoren i de tre konsollene Xbox, PS2 og GC til sammen. I tillegg kunne man legge til en AMD Ahtlon 64 FX-55-prosessor.

Totalt snakker vi om 302 millioner transistorer. Dette tallet er omtrent det samme som i grafikkprosessoren til den kommende Xbox 360. I forhold til GeForce 6800 har 7800 GTX omtrent 50 % flere transistorer.

Høy ytelse
Ikke uventet blir GeForce 7800 GTX presentert som en løsning med svært høy ytelse. Generelt skal ett enkelt GeForce 7800 GTX-kort ligge over GeForce 6800 Ultra SLI i ytelse. Nvidia har blant annet benyttet bredere pipelines, og ikke minst flere pipelines, for å kunne oppnå den økte ytelsen.Vannavkjølt 7800 GTX fra Gainward
(klikk for større bilde)

Lavere effektforbruk og støynivå
Effektforbruket er sentralt for mange. GeForce 7800 GTX trekker noe mindre effekt enn sin forgjenger. Totalt er det snakk om omtrent 20 Watt mindre. Nvidia legger likevel på antall FPS pr Watt. Forholdet mellom FPS og antall Watt skal være på 2,7 i favør til GeForce 7800 GTX, over GeForce 6800 Ultra.

Ett enkelt GeForce 7800 GTX-kort skal altså tilby bedre ytelse enn GeForce 6800 Ultra SLI. SLI-oppsettet på sin side drar 220 Watt, mens et 7800 GTX bare trekker 100 Watt.

I tillegg skal støynivået på referansekjøleren til 7800 GTX ligge på 24 dB, mens det på GeForce 6800 Ultra SLI ligger på 37 dB. GeForce 7800 GTX er i tillegg en single-slot-løsning, mens GeForce 6800 Ultra SLI trenger hele fire slot-er.Ingen tvil om budskapet
(klikk for større bilde)

I salg på lanseringsdatoen
Noe av det som kanskje imponerer oss mest er at skjermkort basert på GeForce 7800 GTX faktisk var tilgjengelig på lanseringstidspunktet. Det tyder på at Nvidia har vært klar med GeForce 7800 GTX en stund, men har avventet lanseringen til "riktig" tidspunkt.

I Paris møtte vi bl.a. på Tom Buettner fra Komplett.no, som kunne informere om at GeForce 7800 GTX-kort alt var på plass på lager, og at slike kort ville bli tilgjengelige fra klokken 15.00 på lanseringsdatoen.Maskin fra Medion med Battlefield 2
(klikk for større bilde)

"Hands-on" demo
Nvidias partnere hadde fylt opp et rom med maskiner som benyttet GeForce 7800 GTX i SLI-oppsett. Når det var over 30 varmegrader på utsiden kan man vel nesten tenke seg varmen i det lille rommet når et femtitalls journalister stod og siklet over maskinene.

Til tross for varmen fant vi ut at dette måtte testes. Vi fikk ordnet oss en maskin som kjørte Battlefield 2. For å si det enkelt - dette var fett!

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen