Rapport fra Fujifilmtur til Japan

De forskjellge størrelsene på SuperCCD-brikkene. Den største er til det profesjonelle bakstykket med ca. 20 millioner effektive piksler.

Det var med stor spenning at undertegnede representerte Akamera.no i Japan hele forrige uke. Fotoindustrien er totalt dominert av Japanerne; det er kun HP og Kodak blant de større merkene som ikke er på Japanske hender.

I løpet av turen forstod jeg noe av grunnen til at Japanerne har blitt så viktige innenfor elektronikkindustrien. Etter andre verdenskrig var Japan totalt sønderbombet, og det utviklet seg en sterk "oss mot resten av verden" mentalitet. De Japanske selskapene samarbeidet tett i en kartelliknende virksomhet, der det ble utvekslet ideer, patenter og overskudd.

Da jeg kom ned trodde jeg at jeg skulle se et futuristisk, rikt samfunn. Det er ikke tilfelle. I stedet for å gjøre det koselig og flott hjemme, bruker Japanerne ledige økonomiske ressurser til investeringer i utlandet. Resultatet er at Tokyo er et kjempelandskap med nitriste, grå bygninger - helt uten sjarme. Hele samfunnet virker innrettet etter å oppnå størst effektivitet, ikke livskvalitet.

Sett utenfra virker det Japanske livet stusselig. Japanerne virker som ydmyke, flittige og lydige arbeidsmaur.

De forskjellige delene i et digitalkamera.
Her Finepix F410.

Samfunnet er sterkt hierarkisk, og hvis vi stilte tekniske spørsmål til en ingeniør måtte de alltid rådføre seg med de tilstedeværende sjefene før de svarte. På denne måten viste de respekt til sjefen.

Resultatet var også at det var komplett umulig å lure ut informasjon om kommende produkter, så hva som måtte komme fra Fujifilm i tiden fremover vet vi ingenting om. Det eneste vi vet er at Fujifilm vil komme med 8-9 nye kameraer i løpet av resten av året, bla. regner vi med at S304 og S602 snart vil bli byttet ut.

Kameraene blir satt sammen og kvalitetssjekket for hånd

Det var interessant å se fabrikken der kameraene blir satt sammen. Kameraene blir satt sammen for hånd, og samlebåndsprinsippet er forlatt. Hver kameramodell settes sammen av et eller flere team på 7 personer der arbeidsoppgavene blir mer variert enn med et tradisjonelt samlebånd. Fujifilm påstår at dette fører til 50 % mer effektivitet.

Arbeiderne er hentet fra Brasil, og etter en kort opplæring på to uker kan de starte arbeidet. Arbeidet pågår i 12 timers skift gjennom hele arbeidsperioden, dvs. 12 timer på, 12 timer av. I lavsesongene sendes arbeiderne tilbake til Brasil, produksjonen er nøye tilpasset markedssituasjonen til enhver tid. Dermed kan Fujifilm nøye seg med å ha minimalt med kameraer på lager, og de slipper høye lønnskostnader til fast ansatte japanere.

Hver modell settes sammen av team på 7 personer

For å få modellene ut på markedet brukes kun fly. I gamle dager brukte man båt for å spare penger, men med dagens hyppige skifte av modeller og krevende konkurransesituasjon er man nødt til å få kameraene ut på markedet i løpet av noen få dager etter produksjonen.

Det var interessant å besøke Fujifilms SuperCCD fabrikker i Sendai. I produksjonslokalene innebærer kravet til ren luft at det ikke kan være mer en et støvkorn per kubikkmeter. For å unngå støv fikk ikke de 12 nordiske journalistene slippe inn, men vi fikk se deler av produksjonen gjennom et vindu.

CCD-brikker er et høyteknologisk produkt som er svært tidkrevende å produsere

Vi fikk ikke lov til å fotografere, Fujifilm skal visstnok ha en rekke forretningshemmeligheter i forbindelse med produksjonen de selvsagt ikke vil dele med konkurrentene.

Produksjon av CCD-brikker er en svært tidkrevende prosess. Det tar ca. 2 måneder å lage en CCD-brikke, og lite tyder på at produksjonen kan bli særlig raskere i fremtiden. Dermed vil CCD-brikker trolig fortsatt være dyre i overskuelig fremtid.

Alt i alt var det en spennende tur. Det var interessant å se hvordan digitale kameraer lages, og minst like spennende å se den japanske kulturen på nært hold.

Kommentarer eller spørsmål? Bruk forumet vårt!

Linker:

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen