Han kvalitetssikrer skjermkortene til Nvidia

Rapport fra innsiden: Nvidias laboratorium

(Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Han kvalitetssikrer skjermkortene til Nvidia

Og maskinen bak han koster fem millioner kroner og veier to tonn!

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hjernen til Playstation 3

Prosessoren som sitter i en Playstation 3

Nvidia lager ikke bare skjermkort og mobilprosessorer som selges under eget merkenavn. De står også bak blant annet prosessoren i Sonys Playstation 3, som er avbildet over.

Maskinen som tester Playstation 3-brikkene
Maskinen som tester Playstation 3-brikkene

Når denne ble utviklet ble maskinen over kjøpt inn i samarbeid med Sony. Det er enkelt og greit en maskin som sender strøm igjennom brikken på mange forskjellige måter, for å kontrollere alt alle baner og kretser har den koblingen og funksjonen de skal ha.

Maskinen kan teste fire prosessorer om gangen på denne platen. Kjøleløsningen kommer fra egne enheter som kobles til på toppen.

– Vi ble så fornøyd med hvor godt denne maskinen fungerte, at vi kjøpte tre til. Disse bruker vi nå også til våre egne produkter. Det finnes ikke mange av dem i verden, og de fleste står enten her eller hos AMD, forteller Marks.

Et saftig temperaturkamera
Et saftig temperaturkamera

Nøyaktig temperaturmåling

Store deler av laboratoriet består av kraftige maskiner som står på gulvet. Men rundt omkring på de mange, veldig rotete, pultene står det også mindre utstyr. Blant annet det infrarøde kameraet på bildet over.

Den måler den infrarøde strålingen til grafikkbrikkene via et sensorhode som er kjølt ned med flytende nitrogen. Presisjonen er utrolig god, og man kan se hvilken av de gjerne tre milliarder transistorene som er varmere enn de burde være. På den måten kan enkeltkomponenter som ikke fungerer optimalt lukes ut, noe som videre bidrar til at det totale effektforbruket til brikken senkes.

En av de mange maskinene rundt om i labben. Legg merke til kabinettdøren som er slengt på plass for å beskytte lasere.
En av de mange maskinene rundt om i labben. Legg merke til kabinettdøren som er slengt på plass for å beskytte laserne.

Heftig 3D-røntgen

I et hjørne står trolig en av de heftigste maskinene: En massiv røntgenmaskin som veier flere tonn. Den var faktisk så tung at laboratoriet måtte flyttes ned fra andre etasje til grunnivå når den ble kjøpt inn, fordi bygningen ikke var sterk nok til å bære den.

Den er kledd i bly på alle kanter og har en massiv granittstein på innsiden for å holde den stabil. I løpet av en arbeidsdag tar den avanserte bilder av brikkene. Prosessoren plasseres i maskinen, som selv roterer den i alle mulige vinkler.

Mange tusen bilder blir tatt, som i sin tur sys sammen til en detaljert 3D-modell. Med den kan forskerne studere hver eneste bit på innsiden ned til et mikroskopisk nivå. De kan da finne hvor feilen ligger, og rette problemet deretter.

Kaos er det ultimate system

Som man kan skimte på bildene er det ikke direkte ryddig rundt om i denne labben. På de mange bordene rundt om kring flyter det av alt mulig fra datakomponenter og måleutstyr til kaffekopper.

– Vi kjøper heller nye pulter enn å rydde utstyret inn i skap. Da er det lett tilgjengelig om vi trenger det på nytt, om det så er en uke eller ett år til neste gang vi trenger det, sier Marks smilende.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen