Test

Ran

Akira Kurosawa er nok en av de mest kjente regissørene fra Japan, hvis ikke den mest kjente. Han begynte sitt arbeid så langt tilbake som 1943. I tillegg til "Ran" er han også kjent for filmer som "Yojimbo" og "De syv samuraier". Sistnevnte blir regnet som noe av det ypperste regissøren noensinne har laget. I farten kan det også nevnes at filmen han regisserte i 1958, "The Hidden Fortress", sies å være en av mange filmer George Lucas lånte elementer fra for å skrive "Star Wars".

Shakespeare inspirert

Det som er så fantastisk med denne typen filmer er "ektheten", den er overalt. Kurosawa har stort sett filmet på stedet, og når du ser mange hundre samuraier løpe over slettene, så er det faktisk over hundre samuraier som løper over slettene. Den japanske filmskaperen er nemlig mange år forut for datateknologien du finner i blant annet "Ringenes Herre" eller i nåtidige krigsfilmer.

Hidetora Ichimonji blir forrådt av to av hans tre sønner. Den tredje har han selv forvist.
Hidetora Ichimonji blir forrådt av to av hans tre sønner. Den tredje har han selv forvist.


Historien i "Ran" baserer seg på et Shakespeare-stykke, nærmere bestemt "Kong Lear". Vi befinner oss i det gamle Japan hvor den gamle herskeren Hidetora Ichimonji har lyst til å trekke seg tilbake. Han vil dele det store riket sitt mellom hans tre sønner, hvor én skal ha hovedansvaret. Den ene sønnen som så at dette kom til å ende galt blir forvist av sin egen far, og før man vet ordet av det har de andre sønnene styrtet faren sin. Dette er et familiedrama av høyeste klasse, og det blir bare verre etter hvert som filmen utvikler seg.

Visuelt vakkert

Først som sist kan det nevnes at dette langt ifra er en film for alle og enhver. Har man ikke sett japanske filmer før, bør man absolutt ikke starte med "Ran". Filmen varer i 2,5 time og går til tider ekstremt sakte fremover. Filmen har lange sekvenser med bare dialog, og som oftest er disse svært viktige for resten av filmen, men actionfaktoren og tempoet uteblir altså av og til. Med andre ord; vil du se en film for å bare å slå i hjel litt tid er det bedre å velge noe annet enn "Ran".

Men er du derimot klar for oppgaven vil du få oppleve filmmagi fra øverste hylle, Kurosawa brukte faktisk ti år på forberede filmingen av "Ran", så dette er en perle. En perle som faktisk var datidens dyreste film i Japans historie. At Kurosawa var nøye og ikke sparte på ressursene bevises ved at han malte hver eneste scene i forkant. Filmen har klare og lyse farger, men samtidig veldig kalde.

Filmen er basert på Shakespeares
Filmen er basert på Shakespeares "Kong Lear", og var den dyreste filmen i Japan gjennom tidene da den kom i 1985.


Visuelt er dette en fryd å se på, mens selve historien er skremmende. Ikke forvent gledestårer i en klassisk happy-ending, de som er kjent med "King Lear" vet jo hva som kommer. Filmen blir ikke mindre tragisk å se på når skuespillerne gjør den gode jobben de gjør. Til tider kan det virke litt overdramatisert, men slik er japanske filmer, og avslutningsscenen er ekte; så vakker og så veldig, veldig trist.

Bonus

Av ekstramateriale man kan velge mellom er det et intervju av en som er ekspert på japansk krigføring og samuraier fra den tidsperioden filmen utspiller seg i. Man har også en dokumentar om Akira Kurosawa, og da med hovedtyngde på innspillingen av "Ran". Begge disse to er av det interessante slaget, spesielt hvis man fra før er noe nysgjerrig på temaene. Til slutt har DVD-utgivelsen et kort fotogalleri fra innspillingen av filmen. Alt i alt er det mye interessant på bonus DVD-en.

Konklusjon

Akira Kurosawa er en av filmhistoriens mest innflytelsesrike regissør gjennom tiden. Det har han visst gjennom flere filmer og ved at mange av nåtidens store regissører har ham som forbilde. At Kurosawa er regissøren er grunn nok alene til å se denne filmen. Den er kanskje ikke den aller beste fra japaneren, men du finner den i hvert fall blant topp fem. Til tider har filmen overdramatiserende og veldig lange scener, men det er bare noe man må regne med. Har du lyst til å oppleve filmkunst og har mage som tåler det, er dette en film som anbefales på det sterkeste.

Hvis du kjøper denne boksen får du også med deg interessant informasjon om japansk krigføring, filmen og regissør Akira Kurosawa. Og det setter en litt ekstra piff på det hele.

Ran   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen