RAM-baserte harddisker kommer

Begrepet "RAM-disk" er i ferd med å få ny betydning, nå som de egentlig RAM-diskene har begynt å dukke opp på markedet i form av "Solid state disks", eller SSD-er. Disse lagringsenhetene er i realiteten en rekke minnebrikker, som sammen utgjør en "harddisk" som er opp til 250 ganger raskere enn dagens magnetiske platelagre.

DSI sine to nye SSD-disker er for eksempel egentlig en rekke ram-brikker med platelager-backup, omtrent som dagens harddisker, men med like stor cache som disk. "Diskene" kan lagre opp til 64 gigabyte med data og håndtere 250 000 forespørsler i sekundet, med overføringshastigheter på opp til 3 Gigabytes i sekundet. I praksis vil det si at diskene er like raske som mange av gårsdagens minnebrikker, og så raske at selv fiberoptiske overføringsmetoder blir for trege (de kommer med 2GB/s Fibre Channel).

Harddiskene er nok først og fremst til oppgave-kritiske operasjoner og datasentre som trenger veldig rask respons. Sikkerheten er for eksempel ivaretatt ved at enhetene har sine egne "backup"-harddisker og innebygde batterier som vil overføre dataene fra de interne minnebrikkene til harddiskene ved strømtap eller avslåing.

Men diskene er garantert ikke for alle. Prisen på minne har riktignok sunket så mye at SSD-er har blitt en mulighet - men ikke så mye at andre enn store bedrifter med enda større behov for raske disker vil vurdere å kjøpe disse.

Derfor har DSI ikke en gang tatt seg bryet med å oppgi hvor mye betalt de vil ha for diskene på hjemmesidene sine - som for øvrig finnes her.

Vi andre kan håpe på at slike "disker" blir såpass populære at det kommer en og annen "vanlig" versjon om ikke så lenge.

(Kilder: Slashdot, Techworld, DSI - Dynamic Solutions)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen